Παγκόσμια ανησυχία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με drones

Παγκόσμια ανησυχία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με drones
'No Drone Zone' στη Μόσχα YURI KOCHETKOV/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Η Ουάσινγκτον κρύβεται ξεκάθαρα πίσω από την επίθεση, είμαστε σίγουροι για αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει τις επιλογές της για αντίποινα.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti, η Μόσχα κατηγορεί πλέον ανοιχτά τον Λευκό Οίκο για την επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου και του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Οι προσπάθειες του Κιέβου και της Ουάσινγκτον να αποκηρύξουν την επίθεση στο Κρεμλίνο είναι γελοίες, οι αποφάσεις για τέτοια χτυπήματα λαμβάνονται από τις ΗΠΑ και τις εκτελεί η Ουκρανία”, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Το Κίεβο κάνει εδώ και καιρό αυτό που του λένε να κάνει”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, δίνοντας άλλη διάσταση στις συγκρούσεις και την πολιτική γύρω από αυτές. Όπως σημείωσε ο Πεσκόφ, η Μόσχα γνωρίζει ότι “συχνά ακόμη και οι ίδιοι οι στόχοι δεν καθορίζονται από το Κίεβο, αλλά καθορίζονται από τις ΗΠΑ“. Κατά τα λεγόμενά του, οι ΗΠΑ υποδεικνύουν στον ουκρανικό στρατό έναν στόχο για να χτυπηθεί, στέλνοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν εξοπλίσει, σε αποστολές.

“Οι στόχοι υπαγορεύονται από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Η Ουάσινγκτον πρέπει τώρα να καταλάβει πολύ καλά πως έχουμε γνώση των όσων κάνει”, είπε ο Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο εξ αρχής θεώρησε την επίθεση στην προεδρική κατοικία ως “τρομοκρατική επίθεση και απόπειρα κατά της ζωής του Πούτιν”. Παράλληλα, τονίζεται πως η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει αντίποινα – όπου και πότε κρίνει σκόπιμο.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Τα drones καταρρίφθηκαν χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της επίθεσης, καθώς βρίσκεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας είπε ότι η χώρα δεν έχει “καμία σχέση με την επίθεση”, προσθέτοντας ότι μία τέτοια ενέργεια “δεν θα άλλαζε τίποτα στο πεδίο της μάχης και πιθανότατα θα ωθούσε τη Ρωσία σε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες”. Παρόλα αυτά, η γερμανική Bild είχε γράψει πως οι ουκρανικές μυστικές δυνάμεις προσπάθησαν και πριν λίγες ημέρες να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UJ-22.

Από τη δική της πλευρά πάντως, η γαλλίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισε “περίεργη” την υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Inter, η Κατρίν Κολονά είπε πως το γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν μέχρι το Κρεμλίνο “δεν μπορεί να γίνει κατανοητό υπό ομαλές συνθήκες”.

Η γαλλίδα υπουργός εξέφρασε εξάλλου τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε την Τετάρτη να “εξοντωθεί” ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αντίποινα γι’ αυτή την επίθεση.

'No fly zone' στη Μόσχα AP

Σκληρή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ακόμη πως η φερόμενη ως ουκρανική επίθεση στη Μόσχα “δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη” και δείχνει πως “το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο προσερχόμενο σε διαπραγματεύσεις”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών “τρομοκρατικών δραστηριοτήτων” και “σαμποτάζ” χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος. Καταδίκασε ακόμη τη “σιωπή” της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να πάρουν καθαρή θέση για αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε “τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας”.

Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει δηλώσει πως διατίθεται να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά με τους δικούς της όρους περί της κυριαρχίας των ανατολικών εδαφών της χώρας, κάτι που το Κίεβο απορρίπτει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα