Πώς ο Βίκτορ Όρμπαν έγινε μεμιάς εκπρόσωπος του Πούτιν

Διαβάζεται σε 5'
Βίκτορ Όρμπαν Βλαντίμιρ Πούτιν
Βίκτορ Όρμπαν Βλαντίμιρ Πούτιν 2024 Alexander Zemlianichenko/AP Photo

Ο Βίκτορ Όρμπαν υιοθετεί τη ρητορική Πούτιν για την Ουκρανία σε μυστική επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και γίνεται Πεσκόφ στη θέση του Πεσκόφ.

Είναι ο Βίκτορ Όρμπαν ο νέος άτυπος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου;

Η απάντηση κρύβεται στη μυστική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην οποία υπογράμμισε τη μαξιμαλιστική θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να αποτελεί και οντισιόν για τον ρόλο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το Politico, η επιστολή, απευθυνόμενη στον Σαρλ Μισέλ και κοινοποιημένη σε άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιγράφει τις σκέψεις του Πούτιν για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και τις προτάσεις του Όρμπαν για τα επόμενα βήματα της ΕΕ.

Το γεγονός σφραγίζει μια εβδομάδα έντονης διπλωματίας, κατά την οποία ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα και τέλος το Πεκίνο, σε μια αυτοαποκαλούμενη “ειρηνευτικής αποστολής” για την Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν ανέφερε στον Μισέλ ότι, σύμφωνα με τον Πούτιν, “ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, αλλά με το μέρος των ρωσικών δυνάμεων“, χωρίς να παρέχει αποδείξεις για αυτή την ανάλυση των μαχών.

Η επιστολή, με ημερομηνία 5 Ιουλίου και χωρισμένη σε εννέα σημεία, δεν αναφέρει ότι ο Πούτιν ήταν αυτός που ξεκίνησε τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Όρμπαν -ο οποίος αρνήθηκε ότι εξέφραζε “οποιαδήποτε γνώμη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης” κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα- ανέφερε ότι “η ρωσική πλευρά εκτιμά τις μηνιαίες απώλειες και θανάτους των ουκρανικών δυνάμεων στους 40-50 χιλιάδες στρατιώτες”, χωρίς να αναφέρει τις ρωσικές απώλειες στον πόλεμο.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα ήταν “έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση εκεχειρίας που δεν εξυπηρετεί την κρυφή μετακίνηση και αναδιοργάνωση των ουκρανικών δυνάμεων”, χωρίς να εξηγεί περαιτέρω τι εννοούσε ο Πούτιν με αυτό.

Στον απολογισμό του για τη συνάντηση, ο Όρμπαν αναφέρει ότι παρατήρησε στον Πούτιν ότι “πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης βασισμένη στη διαρκή ειρήνη”, προσθέτοντας πως “η πιθανότητα για ειρήνη μειώνεται από το γεγονός ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι μπλοκαρισμένοι και δεν υπάρχει άμεσος διάλογος μεταξύ των μερών που πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών για την ειρήνη”.

Η ΕΕ και οι ηγέτες της έχουν σε μεγάλο βαθμό διακόψει τις επικοινωνίες με τη Μόσχα εν μέσω ενός κατακλυσμού κυρώσεων που επέβαλε το μπλοκ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή.

Την Τετάρτη οι πρεσβευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν τις επισκέψεις του Όρμπαν. “Αν αυτή η ενημέρωση αύριο έχει τον ίδιο τόνο με αυτή την επιστολή, θα είναι μια ευχάριστη συνάντηση”, είπε ειρωνικά διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Τίποτα, απολύτως από τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτό“, τόνισε.

Ο Όρμπαν έγραψε επίσης στη μυστική επιστρολή πως μια εκεχειρία και ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ακόμα δυνατές, αλλά πρόσθεσε ότι “τους επόμενους δύο μήνες θα δούμε πιο δραματικές απώλειες και στρατιωτικές εξελίξεις στις γραμμές του μετώπου από ποτέ άλλοτε” αν ο πόλεμος δεν σταματήσει.

Οι συμβουλές Όρμπαν στην ΕΕ

Στη συνέχεια, κατέληξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να προσπαθήσει να επιτύχει ειρήνη στην Ουκρανία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι όλο και πιο αποσπασμένες λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.

“Η πολιτική ηγεσία που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περιορισμένη, λόγω της εν εξελίξει προεκλογικής εκστρατείας”, έγραψε στην επιστολή ο Όρμπαν. “Επομένως, δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πρόταση από τις ΗΠΑ τους προσεχείς μήνες. Πρέπει να εξετάσουμε -στο πνεύμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας- την έναρξη μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας”, υπογράμμισε.

Η αποστολή του Όρμπαν, τουλάχιστον όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου, είναι απίθανο να στεφθεί με επιτυχία. Τη Δευτέρα, μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός παιδικού νοσοκομείου στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την προσπάθειά του να συνομιλήσει με το Κρεμλίνο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης. “Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Ζελένσκι ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έκλεισε την επιστολή γράφοντας: “Θα συνεχίσω τις συνομιλίες μου με στόχο τη διευκρίνιση των ευκαιριών για ειρήνη την επόμενη εβδομάδα“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα