Πώς το Ισραήλ θα πετύχει ανοσία της αγέλης, αποκλείοντας 5 εκ. Παλαιστίνιους 

Διαβάζεται σε 8'
Πώς το Ισραήλ θα πετύχει ανοσία της αγέλης, αποκλείοντας 5 εκ. Παλαιστίνιους 
AP

Το Ισραήλ έχει αφαιρέσει από την εξίσωση 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, προκρίνοντας την υπηκοότητα από την δημόσια υγεία.

“Ως τα τέλη Ιανουαρίου, θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι” δήλωσε κατά την χορήγηση του εκατομμυριοστού εμβολίου στις αρχές του έτους ο επικεφαλής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, Εζί Λεβί. Πράγματι, έτσι θα γίνει.

Το Ισραήλ είναι ο “δοκιμαστικός σωλήνας” του βασικού εμβολιαστικού παρόχου Pfizer/ BionTech. Ωστόσο, έχει αφαιρέσει από την εξίσωση 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, προκρίνοντας την υπηκοότητα από την δημόσια υγεία, ενόψει και της ισραηλινής εθνικής εκλογικής αναμέτρησης – τέταρτης σε δύο χρόνια.

Τα μεγέθη της ισραηλινής επιτυχίας

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (15/1) είχε χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/ BionTech σε 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς, όπως αποδεικνύεται στον παρακάτω πίνακα δεδομένων που ανανεώνεται συνεχώς.

 

Η χώρα των 9 εκατομμυρίων έχει στρέψει τους παγκόσμιους προβολείς πάνω της, καθώς έχει καταφέρει να εμβολιάσει (με τουλάχιστον μία δόση) σε λιγότερο από ένα μήνα, το ¼ του πληθυσμού της, όταν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία -που διαφέρουν στα οικονομικά και οργανωσιακά μεγέθη τους- μετά βίας έχουν εμβολιάσει το 1% του πληθυσμού τους.

Αυτό υλοποιείται με 24ωρα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία χορηγούν με φρενήρεις ρυθμούς σε 150.000 άτομα ημερισίως -σχεδόν το 2% του πληθυσμού- το εμβόλιο. Η χώρα προμηθεύτηκε περίπου οκτώ εκατομμύρια δόσεις για αρχή. Ανταποκριτής του Economist στο Ισραήλ, διηγείται μία καθημερινή εμπειρία στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου ακόμα και όταν ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού με άτομα άνω των 60, υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες, υπάρχει πάντα “περίσσευμα” εμβολίων. Έτσι, υποψιασμένοι πολίτες που δεν ανήκουν στις άνω κατηγορίες δικαιούχων, δηλαδή νέοι και υγιείς, καταφθάνουν στα κέντρα ζητώντας να εμβολιαστούν. Το αίτημά τους γίνεται σχεδόν πάντα δεκτό και έτσι εξηγούνται τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων κάτω των 60.

Πώς το Ισραήλ υλοποίησε τον πιο επιτυχημένο εμβολιασμό παγκοσμίως;

Η ισραηλινή εμβολιαστική επιτυχία αποδίδεται στον συσχετισμό οικονομικών δυνατοτήτων/”ιδιωτικής” πρωτοβουλίας. Είναι η ακριβώς αντίθετη πρακτική από αυτή που ακολούθησε η Ε.Ε., η οποία έδρασε ως κοινότητα, παρά ως σύνολο “ιδιωτών”, επιφέροντας εμπροσθοβαρή κοινά οφέλη.

Η “εδώ και τώρα” επιτυχία του Ισραήλ οφείλεται έως έναν βαθμό σε κάποια φυσικά πλεονεκτήματά του, όπως ο μικρός πληθυσμός και η αντίστοιχη έκτασή του, χωρίς να σημαίνει πως κράτη που μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά τα κατάφεραν εξίσου αποτελεσματικά.

AP

Η εμβολιαστική επιτυχία του εξηγείται ακόμα πιο εύκολα κοιτώντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής του, το οποίο προηγείται της δημιουργίας του κράτους και είναι πλέον εξ ολοκλήρου ψηφιοποιημένο, επιτρέποντας την πλήρη καταγραφή της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, γεγονός που πιθανότατα προσέλκυσε και τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, με τον οποίο ο Νετανιάχου υπερηφανεύεται πως έκλεισε συμφωνία με 17 μόνο τηλεφωνήματα.

Ταυτόχρονα, όλοι οι άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ασφαλιστικούς φορείς που συνδέονται με την κυβέρνηση, ενώ στρατιωτικοί γιατροί έχουν επιστρατευτεί να βοηθήσουν, όπως και το σύνολο του στρατού της χώρας. Επίσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν έναν φορέα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, το Ισραήλ έχει τέσσερις “Οργανισμούς Διατήρησης Υγείας”, οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα έχει τα περισσότερα μέλη και αντίστοιχη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο “δημόσιων υπηρεσιών” ακούγεται πρωτοφανής, όμως είναι αυτός που επικουρικά με άλλους παράγοντες επίσπευσε τις εμβολιαστικές διαδικασίες.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση Νετανιάχου ξεκίνησε μια σθεναρή εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ως επιτυχία την κατάργηση τεσσάρων ομάδων στο Facebook που δημοσίευσαν “περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανήσει σχετικά τα εμβόλια κορονοϊού”.

Αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και προεκλογική περίοδος

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βλέποντας τα ποσοστά δημοφιλίας του να βυθίζονται κατά την αποτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας εν γένει και κατά την επιβολή του τρίτου εθνικού lockdown, όφειλε να δράσει ταχύτατα, επενδύοντας στο εμβόλιο ως αντιστάθμισμα της μέχρι τότε πορείας για τις επερχόμενες εκλογές της 23ης Μαρτίου. Έχει προμοτάρει τον εαυτό του ως το πρόσωπο της εμβολιαστικής καμπάνιας και συνεπακόλουθα έχει πιστωθεί εξ ολοκλήρου την επιτυχία, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια του κόστισαν περί το διπλάσιο από ότι στην Ε.Ε.

Τι γίνεται όμως με τους Παλαιστίνιους;

“Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί το ταχύρρυθμο πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ, δεν πρέπει να αγνοεί τη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι ότι το ισραηλινό καθεστώς κατοχής αρνείται να χορηγήσει το εμβόλιο στα εκατομμύρια των ανθρώπων που κυβερνά με την δύναμη της κατοχής του” εξηγεί ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι στο NEWS 24/7.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ, η B’ Tselem, περιγράφοντας τον τρόπο που πολιτεύεται η χώρα στο παλαιστινιακό ζήτημα, έκανε λόγο για κράτος- Απαρτχάιντ που θυμίζει όλο και λιγότερο δημοκρατία, έχοντας πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Ο κ. Τουμπάσι συνεχίζει λέγοντας πως “σύμφωνα με το άρθρο 56 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, το Ισραήλ, “η κατοχική δύναμη σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο περιλαμβάνει την υποχρέωση να κατοχυρώνει και να διαφυλάσσει τις ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες, τη δημόσια υγεία και την υγιεινή στα κατεχόμενα εδάφη, με ιδιαίτερη αναφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών”.

Όσο για την υγειονομική ζημιά που έχει προκληθεί μέχρι στιγμής και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με την δέουσα πρόνοια, ο κ. Τουμπάσι σημειώνει πως “σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τον Π.Ο.Υ., περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικοί από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα τον Μάρτιο του 2020. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.600 θάνατοι Παλαιστινίων που σχετίζονται με την Covid-19”.

Ενώ το Ισραήλ έχει την ηθική υποχρέωση να παρέχει εμβόλια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αντ ‘αυτού, έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τόσο το αίτημα του ΠΟΥ όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής, για την παροχή 10.000 δόσεων στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί σύντομα, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βασίζονται στην καλή θέληση ξένων οργανισμών και εταιρειών.

Η Covax, ένας συνασπισμός διεθνών οργανισμών υγείας, δεσμεύτηκε να εμβολιάσει Παλαιστίνιους στις δύο περιοχές, αλλά τα εμβόλια δεν αναμένεται να φτάσουν πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου και θα χορηγηθούν μόνο στο 3% των ανθρώπων εκεί μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με παρέμβαση του Mustafa Barghouthi, μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, στους New York Times.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διαθέσει το εμβόλιο μόνο στους Ισραηλινούς πολίτες δεν είναι απλώς ηθικά άδικη, αλλά αυτοκαταστροφική για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, αφού οι πληθυσμοί ζουν μαζί και συναλλάσσονται καθημερινά. Υπάρχουν περισσότεροι από 130.000 Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ και εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με τον Barghouthi. Η ανακοίνωση πως το προσεχές διάστημα θα εμβολιαστούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι περισσότερο ένα βήμα προς την ανοσοποίηση των φυλακών, παρά προς τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων εν γένει.

“Θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν 600.000 αποικιακοί έποικοι που κατοικούν σε περισσότερους από 250 αποικιακούς οικισμούς σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη, τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους οποίους το Ισραήλ συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα εμβολιασμού του σε αντίθεση με την πλήρη εγκατάλειψη των Παλαιστινίων” σχολιάζει ο κ. Τουμπάσι σχετικά.

Ποια είναι, επομένως, η πιθανότερη λύση για τον Παλαιστινιακό λαό;

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι, απαντάει στο NEWS 24/7:

“Η Υπουργός Υγείας μας δήλωσε πρόσφατα ότι το ενδεχόμενο του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εξετάζεται από το κατεχόμενο κράτος της Παλαιστίνης και ενδέχεται να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσία προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η διασπασμένη διοικητική δομή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης – όπου την Περιοχή Α διαχειρίζεται αποκλειστικά η ΠΑ, την Περιοχή Β (B) διαχειρίζεται τόσο η ΠΑ όσο και το Ισραήλ και τη περιοχή Γ (C) διαχειρίζεται μόνο το Ισραήλ – έχει καταστήσει αδύνατη για την παλαιστινιακή ηγεσία να επιβάλει αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα. Η αδυναμία της Παλαιστινιακής Αρχής να έχει πλήρη πρόσβαση στις περιοχές B και C, που αποτελούν σχεδόν το 80% της Δυτικής Όχθης, την άφησε να πασχίζει να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική περιορισμού του κορονοϊού.

Απαιτείται ένα ενοποιημένο και βασισμένο σε στοιχεία εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο κρατικοί και μη κρατικοί φορείς έχουν μια σαφή και διαφανή στρατηγική εξόδου. Απαιτείται μια νέα προσέγγιση για την προώθηση του συστήματος δημόσιας υγείας και των πολιτικών που βασίζονται σε αποδεδειγμένα στοιχεία στην Παλαιστίνη. Αυτό αποτελεί επείγουσα εθνική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή ενάντια στις ρατσιστικές ισραηλινές πολιτικές κατοχής σχετικά με τον εμβολιασμό και τις ανήθικες και ανεύθυνες πολιτικές υγείας έναντι των κατεχόμενων Παλαιστινίων. Από αυτή την άποψη, η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας είναι ζωτικής σημασίας μέσω του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα