Πόση δύναμη κρύβεται σε μια χούφτα ρύζι

Πόση δύναμη κρύβεται σε μια χούφτα ρύζι
Action Aid

Ομάδες Γυναικών στο Μπανγκλαντές εφαρμόζουν εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια την πρωτοβουλία "Musti Chal", δηλαδή «μια χούφτα ρύζι».

Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος με μια χούφτα ρύζι; Πόσους ανθρώπους μπορεί να ταΐσει; Στο Μπανγκλαντές, πάντως, «με μια χούφτα ρύζι» οι γυναίκες στήνουν επιχειρήσεις, αγοράζουν ζώα και γη, σπουδάζουν τα παιδιά τους!

“Musti Chal”, δηλαδή «μια χούφτα ρύζι» λέγεται η πρωτοβουλία που εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια εφαρμόζουν Ομάδες Γυναικών στο Μπανγκλαντές. Οργανώσεις όπως η ActionAid εκπαιδεύουν τις γυναίκες να συστήνουν συνεταιρισμούς πίστωσης και αποταμίευσης και να δημιουργούν τις λεγόμενες τράπεζες τροφίμων. Πρόκειται για τη συγκέντρωση και φύλαξη σπόρων και τροφίμων από όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, προκειμένου να μπορούν να τα πουλούν από κοινού, αλλά και να τα χρησιμοποιούν όσες οικογένειες βρίσκονται σε ανάγκη, με τη μέριμνα να τα επιστρέψουν μόλις μπορέσουν.

Κάπως έτσι δουλεύει και η “Musti Chal”: Σε ομάδες 20-30 γυναικών, καθεμία βάζει στην άκρη μια χούφτα ρύζι κάθε φορά που μαγειρεύει μέσα στην εβδομάδα. Το μαζεύουν σε ένα δοχείο και στο τέλος της εβδομάδας το συγκεντρώνουν όλες μαζί και το πουλούν, επενδύοντας τα έσοδα στις οικονομικές τους δραστηριότητες. Στο χωριό Kamaspur, για παράδειγμα, 30 γυναίκες συγκεντρώνουν «μια χούφτα ρύζι» εδώ και 7 χρόνια. Μέχρι τώρα, με τα έσοδά τους έχουν δημιουργήσει ιχθυοκαλλιέργειες σε 3 λίμνες της περιοχής, εκτρέφουν 3 αγελάδες και βοηθούν άτομα από το χωριό τους που βρίσκονται σε ανάγκη. Επιπλέον, πολλές από τις γυναίκες αγόρασαν δική τους γη, άνοιξαν μαγαζιά, ξεκίνησαν τις δικές τους επιχειρήσεις, έχτισαν μέχρι και ναούς. Παλιότερα, για να τα κάνουν όλα αυτά έπρεπε να πάρουν ακριβά δάνεια, που δυσκολεύονταν πολύ να αποπληρώσουν.

«Όταν ξέσπασε η κρίση της Covid στο Μπανγκλαντές, πολλοί από τους γείτονές μας έμειναν χωρίς δουλειά. Τότε, τους δανείσαμε ρύζι από την τράπεζά μας», λέει η Minoti από την Ομάδα Γυναικών του χωριού Sirajpur, ενώ η Rekha από το ίδιο χωριό συμπληρώνει: «Το καλύτερο με τη “Musti Chal” είναι ότι αν κάποιος στο χωριό ξεμείνει από ρύζι, μπορεί να πάρει από το δικό μας και να το επιστρέψει αργότερα».

Η οικονομική ενδυνάμωση βοηθά παράλληλα τις γυναίκες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενισχύσουν την παρουσία τους στις κοινότητές τους. Στο παρελθόν, οι περισσότερες δεν είχαν το θάρρος να μιλήσουν δημόσια. Νιώθοντας, όμως, δυνατές και ανεξάρτητες, αρχίζουν να εκφράζουν την άποψή τους και να διεκδικούν ακόμα και θέσεις στην αυτοδιοίκηση, βάζοντας υποψηφιότητα σε εκλογικές αναμετρήσεις. Αντίστοιχα και μέσα στα σπίτια τους, οι γυναίκες έχουν πλέον φωνή και παίρνουν θέση για το μεγάλωμα των παιδιών τους και για αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια. Εμποδίζουν τους γάμους των κοριτσιών τους και στηρίζουν την εκπαίδευση των παιδιών, συμβάλλοντας στα έξοδα του σχολείου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάθε κόκκος ρυζιού είναι πολύτιμος για τις γυναίκες στο Μπανγκλαντές, αλλά και για όλους τους συμπολίτες τους. Και αν μια χούφτα ρύζι στα χέρια καταπιεσμένων μέχρι χτες γυναικών έχει τέτοια δύναμη να μεταμορφώνει κοινότητες ολόκληρες, μπορούμε να φανταστούμε τη δύναμη που έχουμε όλοι και όλες μαζί να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα