Πόσο νόμιμη ήταν η απόκρυψη της νοσηλείας για καρκίνο του υπουργού Άμυνας του Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 6'
Ο Λόιντ Οστιν και ο Τζο Μπάιντεν
Ο Λόιντ Οστιν και ο Τζο Μπάιντεν Associated Press

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος απέκρυψε από τον Τζο Μπάιντεν τη νοσηλεία και την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο μόλις την Τρίτη, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς εγείρεται σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, ο Οστιν υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε πολύ σημαντική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, αλλά ανήμερα την Πρωτοχρονιά παρουσίασε επιπλοκές που επέβαλαν την άμεση νοσηλεία του. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, ο καρκίνος εντοπίστηκε στον επικεφαλής του Πενταγώνου στις αρχές Δεκεμβρίου και στις 22 του μηνός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση εκτομής του προστάτη, ώστε να θεραπευθεί, μια κατ’ εξοχήν επέμβαση ρουτίνας.

«Ηταν υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Ο υπουργός Οστιν ανένηψε χωρίς προβλήματα από την εγχείρηση και επέστρεψε στο σπίτι του το επόμενο πρωί» ανέφερε το ανακοινωθέν. Ωστόσο, την προηγούμενη Δευτέρα ο Οστιν επέστρεψε στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών «που περιλάμβαναν στομαχικές διαταραχές με οξείς πόνους στην κοιλιακή χώρα, στον γοφό και στο πόδι» και διαγνώστηκε με μόλυνση του ουροποιητικού.

Η νοσηλεία του υπουργού Αμυνας έγινε γνωστή μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, ενώ -όπως επιβεβαιώνεται- ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε για τον καρκίνο του προστάτη μόλις χθες, Τρίτη. «Κανείς στον Λευκό Οίκο δεν γνώριζε ότι ο υπουργός Όστιν είχε καρκίνο του προστάτη μέχρι χθες το πρωί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

Ενώ τόνισε ότι η αρχική αντίδραση του προέδρου ήταν η ανησυχία για την υγεία του υπουργού, αναγνώρισε ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν η βέλτιστη. «Δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνει αυτό» δήλωσε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μπάιντεν και Όστιν έχουν να μιλήσουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έγινε δέκτης έντονης κριτικής επειδή δεν ενημέρωσε ανώτερους αξιωματούχους για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Η καθυστέρηση, δε, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου δημιούργησε ανησυχία για την εθνική ασφάλεια. Κι αυτό διότι, ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πρόεδρο στην ιεραρχία του αμερικανικού στρατού και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου.

Ο Λόιντ Οστιν
Ο Λόιντ Οστιν Associated Press

Τι ορίζει το πρωτόκολλο

Σύμφωνα με το Reuters, ο χειρισμός της κατάστασης εκ μέρους του Όστιν φάνηκε εκ πρώτης όψεως να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του πρωτοκόλλου για τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία συνήθως ενημερώνουν το κοινό για ζητήματα ιατρικής φύσεως εκ των προτέρων -ιδίως όταν αναμένεται να απουσιάσουν για κάποιο διάστημα, και ορίζουν ποιος θα τους αναπληρώσει.

Τα καθήκοντα του Όστιν απαιτούν να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κρίση εθνικής ασφάλειας. Ο ίδιος δήλωσε το Σάββατο ότι «θα μπορούσε να είχε χειριστεί καλύτερα την υπόθεση» και ανέλαβε «πλήρη ευθύνη» για τη μυστικότητα σχετικά με τη νοσηλεία του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον Όστιν, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο αλλά εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Ποιος νόμους ενδέχεται να παραβίασε

Νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι ο Όστιν ενδέχεται να παραβίασε έναν αμερικανικό νόμο σχετικά με την «αναφορά κενών θέσεων», ο οποίος απαιτεί από τις εκτελεστικές υπηρεσίες να αναφέρουν τις απουσίες ανωτάτου επιπέδου και τα ονόματα οποιουδήποτε υπηρετεί, με την ιδιότητα του εκτελούντος χρέη, στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ο νόμος, πάντως, δεν προβλέπει κάποιου είδους κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής του. Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως, πιθανότατα, ο Όστιν θα αντιμετωπίσει μόνο μια επίπληξη και μια προειδοποίηση από τον Μπάιντεν.

Ο Όστιν ενδέχεται, επίσης, να παραβίασε εσωτερικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι λένε ότι διεξάγουν πλήρη έρευνα για το περιστατικό ούτως ώστε ταυτοχρόνως να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο.

Λόιντ Οστιν και Τζο Μπάιντεν
Λόιντ Οστιν και Τζο Μπάιντεν Associated Press

Έχασε ο Όστιν πλήρως τις αισθήσεις του;

Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να μην έχει επιβεβαιώσει αν ο Όστιν έχασε πλήρως τις αισθήσεις του. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως επειδή βρισκόταν υπό γενική αναισθησία, μεταξύ της στιγμής που έφτασε στο νοσοκομείο την 1η Ιανουαρίου και της στιγμής που παρέδωσε τα καθήκοντά του στις 2 Ιανουαρίου, ίσως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για παράβαση καθήκοντος.

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι ο Όστιν έφτασε στο Walter Reed έχοντας τις αισθήσεις του, αφού πήρε ασθενοφόρο από την κατοικία του. Ανέφερε, δε, ότι πονούσε έντονα, αλλά δεν κατέστησε σαφές αν πήρε παυσίπονα που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κρίση του.

Πότε μίλησε με τον Μπάιντεν

Ο Όστιν μίλησε με τον Μπάιντεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το πρωί της 1ης Ιανουαρίου πριν μεταβεί στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, με την τηλεδιάσκεψη να αφορά τη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Λευκό Οίκο ή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με τους δύο άνδρες να συνομιλούν ξανά στις 6 Ιανουαρίου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισήμαναν ότι ο Μπάιντεν συνέχισε να ενημερώνεται για θέματα εθνικής ασφάλειας από άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Όστιν.

Τι λέει το Κογκρέσο

Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα δήλωσαν ότι ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν γνώριζε ότι ο ανώτατος πολιτικός διοικητής του νοσηλευόταν επί τρεις ημέρες, την ώρα που διεξάγονται πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση είναι «απαράδεκτη» και απαίτησε «πλήρη έρευνα των γεγονότων αμέσως». Ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι ο Όστιν πρέπει να απολυθεί για «ανάρμοστη συμπεριφορά και παράλειψη καθήκοντος».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζακ Ριντ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε: «Ο Όστιν δεν έχει καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα