ΠΟΥ: “Ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 190.000 Αφρικανούς”

ΠΟΥ: “Ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 190.000 Αφρικανούς”
Εικόνα από τη Νότια Αφρική σε καιρό πανδημίας κορονοϊού AP

Ο κορονοϊός έπληξε την Αφρική αργότερα από τις άλλες ηπείρους και ο ρυθμός μετάδοσης είναι χαμηλότερος, κάτι που μπορεί να σημαίνει πολυετή επιδημία.

Ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει από 83.000 έως και 190.000 ανθρώπους στην Αφρική κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας και να μολύνει από 29 έως 44 εκατομμύρια εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, προειδοποίησε την Πέμπτη (07/05) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στη νέα μελέτη του ΠΟΥ για την Αφρική που βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα ληφθούν μέτρα περιορισμού –κάτι που ευτυχώς δεν συμβαίνει– εξήγησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για τη μαύρη ήπειρο, ο Ματσιντίσο Μοέτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχουν λάβει μέτρα απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και τα ταξίδια.

Ο ιός έπληξε την Αφρική αργότερα από τις άλλες ηπείρους και ο ρυθμός μετάδοσής του είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια παρατεταμένη, πολυετή επιδημία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Η Covid-19 θα μπορούσε να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας τα επόμενα χρόνια αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν μια ενεργή προσέγγιση του θέματος. Πρέπει να κάνουμε διαγνωστικά τεστ, να ιχνηλατούμε, να απομονώνουμε και να θεραπεύουμε», τόνισε.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι μικρές χώρες, αλλά επίσης η Αλγερία, η Νότια Αφρική και το Καμερούν μπορεί να πληγούν περισσότερο.

Η μελέτη αυτή καλύπτει μόνο τις 47 χώρες που μετέχουν στον ΠΟΥ και όχι όλη την ήπειρο. Εξαιρούνται το Τζιμπουτί, η Σομαλία, το Σουδάν, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία και το Μαρόκο.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης σε αυτές τις 47 χώρες είχαν καταγραφεί 35.097 κρούσματα και 1.231 θάνατοι, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters που βασίζεται σε στοιχεία των κυβερνήσεων και του ΠΟΥ.

Με βάση το χειρότερο σενάριο (της μη λήψης μέτρων) 3,6-5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική θα χρειαζόταν να νοσηλευτούν και από αυτούς οι 52.000-107.000 θα έπρεπε να διασωληνωθούν. Στην Αφρική αντιστοιχεί κάτω από μία κλίνη σε ΜΕΘ για κάθε 100.000 κατοίκους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα