ΠΟΥ για Κοροναϊό: Χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας

Κοροναϊός
Κοροναϊός AP

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε για τη χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας από τον νέο κοροναϊό. Τι σκέφτεται να κάνει.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού που συνεχίζει να διαδίδεται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ στέλνει κιτ εξετάσεων, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και στολές σε όλες τις περιφέρειες, πρόσθεσε ο Τέντρος μιλώντας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Ωστόσο ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω με το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την πανδημία για να εντοπίσω τα μποτιλιαρίσματα και να βρω λύσεις και να πιέσω για δικαιοσύνη στη διανομή του εξοπλισμού», δήλωσε.

Στις 6 π.μ ώρα Γενεύης (07:00 ώρα Ελλάδας) υπήρχαν 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 637 θάνατοι, καθώς και 270 κρούσματα σε 24 άλλες χώρες και 1 θάνατος, δήλωσε ο Τέντρος. «Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», δήλωσε ακόμη.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για τα κράτη μέλη, συζητήθηκε το να δοθεί μια ονομασία στον ιό, ο οποίος εμφανίσθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά θαλασσιών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας. Ο ΠΟΥ του έχει ήδη δώσει την προσωρινή ονομασία 2019-nCOV (novel coronavirus) οξεία αναπνευστική νόσος. «Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον αποκαλούν έτσι, χρησιμοποιώντας το όνομα Ουχάν ή χρησιμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κέρκχοβε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Κίνα
SHARE: