ΠΟΥ: “Παραλλαγή ανησυχίας” η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΠΟΥ: “Παραλλαγή ανησυχίας” η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Επιβάτες στο Χίθροου AP

Μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης επιφέρει η μετάλλαξη της Μποτσουάνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο στέλεχος που ανησυχεί τον πλανήτη.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε την Παρασκευή για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΠΟΥ.

Τι πρέπει να ξέρεις για τη μετάλλαξη

Εν τω μεταξύ ο Guardian δημοσίευσε χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις για τη νέα μετάλλαξη η οποία φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα μετάλλαξη;

Αναγνωρίστηκε μόλις την Τρίτη και χαρακτηρίστηκε ανησηχυτική για τις πολλές μορφές της. Συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένη επαρχία της Νοτίου Αφρικής η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια.

Από που προέρχεται;

Το “παλαιότερο” δείγμα της εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να εμφανίστηκε σε μόλυνση ανοσοκατεσταλμένου ανθρώπου, πιθανότατα από Aids.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Διότι η B.1.1.529 “γεννά” περίπου 30 διαφορετικές μεταλλάξεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τις συνολικές μεταλλάξεις που προκαλεί η Delta. Το αν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή τη μετάλλαξη αποτελεί, προς το παρόν, ερωτηματικό. Είναι πιθανό αυτό το νέο στέλεχος να μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Τι ακριβώς ισχύει για τα υπάρχοντα φάρμακα;

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα προσφάτως εγκεκριμένα φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, εμποδίζοντας την περαιτέρω διασπορά. Υπάρχει όμως περίπτωση τα μονοκλωνικά φάρματα να στοχεύουν σε τμήματα του ιού που έχουν ήδη μεταλλαχθεί.

Μπορεί η νέα μετάλλαξει να χειροτερέψει την ασθένεια Covid-19;

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για πιο αξιόπιστα συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί τα συμπτώματα της Covid να επιδεινωθούν.

Πόσο πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και στο Βέλγιο από άτομο ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρισκόνταν στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα