Πούτιν: Αναβάλλει το δημοψήφισμα και δίνει πληρωμένη άδεια στους Ρώσους

Το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν
Το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν AP

Ο Ρώσος πρόεδρος, ανακοίνωσε την αναβολή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ έδωσε σε όλους μία εβδομάδα πληρωμένη άδεια για να μείνουν στο σπίτι, λόγω κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/3) την αναβολή της πανεθνικής ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές και ζήτησε από τους Ρώσους να μείνουν στα σπίτια τους, κηρύσσοντας μια εβδομάδα πληρωμένης άδειας από τις εργασίες τους, με στόχο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός διασποράς του κορονοϊού.

"Βλέπουμε πως η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως, σε πολλές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό απειλή" είπε ο Πούτιν.

ADVERTISING

"Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η υγεία, η ζωή και ασφάλεια των ανθρώπων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να αναβληθεί η ψηφοφορία (που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου) σε μεταγενέστερη ημερομηνία", δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου τηλεοπτικού διαγγέλματος, επισημαίνοντας στους Ρώσους ότι μπροστά στη νόσο Covid-19 "το ασφαλέστερο αυτή τη στιγμή είναι να είστε στο σπίτι σας".

Η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει, κυρίως, να επιτρέψει στον πρόεδρο Πούτιν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024 παρατείνοντας την εξουσία του.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Ρώσοι δεν θα εργαστούν την επόμενη εβδομάδα, έως την 5η Απριλίου, χωρίς να χάσουν τις μισθολογικές απολαβές τους, προκειμένου να "επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου".

Εντούτοις, δεν κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμπορικά καταστήματα και οι απαραίτητες διοικητικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά.

"Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει όλον τον κόσμο, αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες μπορεί να είναι το προσεχές μέλλον μας" συμπλήρωσε.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης σε πρόσωπα και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι "η ρωσική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των συνεπειών της επιδημίας".

Μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή για την αυτόματη ανανέωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων για ένα διάστημα 6 μηνών, τη διακοπή των πληρωμών δανείων των πολιτών και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

"Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν, θα λειτουργήσουν, θα έχουν αποτέλεσμα, εάν εμείς σταθούμε ενωμένοι και αντιληφθούμε την υπάρχουσα κατάσταση" υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης, απευθύνοντας έκκληση για "αλληλεγγύη".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Πούτιν, Ρωσία
SHARE:

24Media Network