Πράσινοι: Υπέρ του περιορισμού της θητείας των καγκελαρίων η Αναλένα Μπέρμποκ

Πράσινοι: Υπέρ του περιορισμού της θητείας των καγκελαρίων η Αναλένα Μπέρμποκ
Η Αναλένα Μπέρμποκ AP Photo/Michael Sohn, file

Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία δήλωσε πως είναι υπερ της επανεξέτασης της διάρκειας της θητείας των καγκελάριων εντός ενός ευρύτερου πλαισίου κοινοβουλευτικών μεταρρυθμίσεων.

Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ συντάσσεται με το αίτημα και άλλων πολιτικών για χρονικό περιορισμό της θητείας των καγκελαρίων, όπως και υπέρ άλλων γενικότερων μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και την καθιέρωση της ψήφου στα 16.

«Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα του περιορισμού της θητείας των καγκελαρίων. Ο περιορισμός της θητείας τους πρέπει όμως να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής κοινοβουλευτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε στο «Spiegel».

«Βλέπουμε πόσο μεγάλη κινητικότητα υπάρχει κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όλα τα κόμματα καλούνται να τολμήσουν κάτι καινούργιο, επειδή ακριβώς δεν θα είναι υποψήφια/ος εν ενεργεία μία/ένας καγκελάριος», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

«Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό είδος εξουσίας. Γι’ αυτό και οι Πράσινοι θέλουν να ενισχύσουν τα δικαιώματα ελέγχου και συμμετοχής του κοινοβουλίου έναντι της κυβέρνησης, να μειώσουν τα μέλη του κοινοβουλίου και να καθορισθεί το δικαίωμα ψήφου στα 16 χρόνια. Πιστεύω επίσης ότι είναι σκόπιμο να γίνει και μια συζήτηση σχετικά με την παράταση της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμετοχής των πολιτών, για παράδειγμα μέσω συμβουλίων των πολιτών. Όλα αυτά μαζί, μπορούν να φέρουν νέα ορμή και να διαλύσουν τις δυσκαμψίες», τόνισε η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία.

Πρόσφατα υπήρξαν μεμονωμένες φωνές -και από πλευράς Χριστιανοδημοκρατών- για περιορισμό της θητείας των καγκελαρίων. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Κάτω Σαξονίας Μπερντ Άλτουζμαν, πρότεινε μέγιστη θητεία δύο κοινοβουλευτικών περιόδων για τους καγκελαρίους, οι οποίες θητείες, ωστόσο, θα πρέπει παραταθούν σε πέντε έτη η καθεμία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα