Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Πρωτοβουλία του Τσαντ για να τερματιστεί η κρίση

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Πρωτοβουλία του Τσαντ για να τερματιστεί η κρίση
Έκτακτη Σύνοδος της ECOWAS για το πραξικόπημα στον Νίγηρα AP

Η ECOWAS έδωσε τελεσίγραφο μίας εβδομάδας στους πραξικοπηματίες να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, χωρίς να αποκλείει την προσφυγή στη βία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Τσαντ Μαχάματ Ιντρίς Ντέμπι Ίτνο έφτασε σήμερα στη Νιαμέι «για να δει τι θα μπορούσε να κάνει» για να τερματιστεί η κρίση στον Νίγηρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τσαντ Αζίζ Μαχάματ Σάλεχ.

«Είναι μια πρωτοβουλία του Τσαντ», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει σχετική εντολή από την ECOWAS, την οικονομική κοινότητα της Δυτικής Αφρικής που νωρίτερα σήμερα έδωσε τελεσίγραφο μίας εβδομάδας στους πραξικοπηματίες να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, χωρίς να αποκλείει την «προσφυγή στη βία».

Δύο πηγές της προεδρίας της Νιγηρίας είπαν ότι ο Ιντρίς Ντέμπι Ίτνο προσφέρθηκε να μιλήσει στη στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα και να αναφέρει τα αποτελέσματα της μεσολάβησής του στον πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου, που ασκεί και την προεδρία της ECOWAS. Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί νωρίτερα στην Αμπούτζα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου της ECOWAS.

Σε μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σάλεχ, ο Ντέμπι Ίτνο εμφανίζεται καθισμένος δίπλα στον στρατηγό Σαλιφού Μοντί, έναν από τους ηγέτες της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα.

Στη σημερινή, έκτακτη σύνοδό της η ECOWAS ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» του ανατραπέντος προέδρου του Νίγηρα Μοαμάντ Μπαζούμ και την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα αυτή. Αποφάσισε επίσης να αναστείλει όλες τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές των χωρών μελών της με τον Νίγηρα. Στη σύνοδο είχε κληθεί και το Τσαντ που δεν είναι μέλος της ECOWAS αλλά συνορεύει με τον Νίγηρα.

Ο Νίγηρας, μια χώρα του Σαχέλ με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι από τις φτωχότερες του κόσμου, μολονότι διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ουρανίου.

Το Σάββατο η στρατιωτική χούντα υποστήριξε ότι ο στόχος της έκτακτης συνόδου της ECOWAS ήταν «να επικυρώσει ένα σχέδιο επίθεσης στον Νίγηρα».

Στα τέλη του 2022 η ECOWA είχε αποφασίσει να συγκροτήσει μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη που θα αναλάμβανε να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή αλλά και σε περίπτωση πραξικοπήματος σε κάποια χώρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα