Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Τζόνσον για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Τζόνσον για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον shutterstock

Ο Μπάιντεν θα εκμεταλλευθεί την συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να προειδοποιήσει τον βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ θα πληγούν εάν παραβιάσει τη συμφωνία του Brexit για την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να μην παραβιάσει την συμφωνία του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία κατά την συνάντησή τους στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η προστασία της εύθραυστης ειρήνης στην Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ανοικτό σύνορο με την Ευρωπαϊκή Ενωση από την πίσω πόρτα μέσω των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν σπαζοκεφαλιά στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία του Brexit.

Το πρόβλημα λύθηκε , εν μέρει, μέσω του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο οι ενωτικοί προτεστάντες ισχυρίζονται ότι αντιβαίνει στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998, ενώ η Βρετανία υποστηρίζει ότι το Πρωτόκολλο δεν είναι εφαρμόσιμο στην σημερινή του μορφή.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, θα εκμεταλλευθεί την συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα προειδοποιήσει τον βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν εάν η κατάσταση παραμείνει ανεπίλυτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει επίσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι περιμένει από αυτήν να σταματήσει να είναι «γραφειοκρατική» και να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα