Προφυλακίστηκαν απόστρατοι για εξαφάνιση Γάλλου πρώην ιερέα στην Χιλή

Chilean soldiers burning Marxist books in the capital city during the military coup, Santiago, 26 September 1973. Presidente Salvador Allende died in the Presidential Palace on the 11 September 1973 and Augusto pinochet, a career army officer, established himself at the head of the ensuing military regime.
Chilean soldiers burning Marxist books in the capital city during the military coup, Santiago, 26 September 1973. Presidente Salvador Allende died in the Presidential Palace on the 11 September 1973 and Augusto pinochet, a career army officer, established himself at the head of the ensuing military regime. AFP

Συνολικά εννέα άνθρωποι, όλοι απόστρατοι αξιωματικοί, προφυλακίστηκαν στην Χιλή για την εξαφάνιση πρώην Γάλλου ιερέα και ακτιβιστή, μετά την επιβολή της χούντας στην χώρα

Εννέα απόστρατοι στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι ενέχονται στην εξαφάνιση του Γάλλου πρώην ιερέα και κοινωνικού ακτιβιστή Ετιέν Πεσλ ντε Μενίλ το 1973, μετά την επιβολή της δικτατορίας στη Χιλή.

Η δίωξη σε βάρος των απόστρατων αξιωματικών και υπαξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας ασκήθηκε από τον δικαστή Σαντιάγκο Μάριο Καρόσα, που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση.

Ο Ετιέν Πεσλ ντε Μενίλ, πρώην ιερέας, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Χριστιανικού Κινήματος για το Σοσιαλισμό, εξαφανίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1973 από την πόλη Τεμούκο, 800 χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγκο, λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανήλθε στην εξουσία ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ. Σύμφωνα με τον δικαστή Καρόσα, ο Πεσλ ντε Μενίλ συνελήφθη μέσα στα γραφεία του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης (Indap) όπου εργαζόταν "από μια περίπολο αξιωματικών και υπαξιωματικών της αεροπορικής βάσης Μακέουε". Η ομάδα αυτή "λειτουργούσε εντός της αεροπορικής βάσης και έκανε συλλήψεις σε όλη την περιοχή μέχρι τα τέλη του 1973".

Μετά τη σύλληψή του ο Πεσλ ντε Μενίλ μεταφέρθηκε εντός της βάσης, σε μια τοποθεσία που είχε το προσωνύμιο "Ο Πύργος". Εκεί φυλακίζονταν οι κρατούμενοι, χωρίς να τους επιτρέπεται καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους κρατούνται σε μια αεροπορική βάση στο Σαντιάγκο ενώ ο ένατος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Memoria Viva, που ασχολείται με τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου ή εξαφάνισης των θυμάτων της δικτατορίας του Πινοτσέτ, ο Ετιέν Πεσλ ντε Μενίλ είχε πάρει την υπηκοότητα της Χιλής, είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Την εποχή της σύλληψής του ασχολείτο ενεργά με τη γεωργική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ανατράπηκε από τον Πινοτσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Τον Δεκέμβριο του 2010 γαλλικό δικαστήριο δίκασε ερήμην 12 Χιλιανούς με την κατηγορία ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση του πρώην ιερέα και τους καταδίκασε σε ποινές από 15ετή κάθειρξη μέχρι ισόβια. Τον περασμένο Νοέμβριο η Χιλιανή δικαστής Ρόζα Μαρία Μάγκι απέρριψε το αίτημα έκδοσης των κατηγορουμένων στη Γαλλία, κρίνοντας ότι θα πρέπει να δικαστούν από τα δικαστήρια της Χιλής.

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, χωρίς να δικαστεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network