Πρωθυπουργός Βαυαρίας: Τα χρήματα των Γερμανών δεν θα δίνονται στην ευρωζώνη

Πρωθυπουργός Βαυαρίας: Τα χρήματα των Γερμανών δεν θα δίνονται στην ευρωζώνη
Μάρκους Ζέντερ AP

Ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας ανοίγει νέα εστία έντασης με την καγκελάριο, δηλώνοντας ότι τα χρήματα των Γερμανών δεν θα δίνονται για να καλυφθούν ανάγκες της ευρωζώνης.

Ο Μάρκους Ζέντερ επέκρινε το σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωζώνης στο οποίο συμφώνησαν οι Αγγελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, απορρίπτοντας την ιδέα να χρησιμοποιηθούν χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για να βοηθηθούν άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησαν την Τρίτη για την θέσπιση προϋπολογισμού της ευρωζώνης για την ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, που δοκιμάσθηκε σκληρά από την κρίση χρέους. Ο Μάρκους Ζέντερ, μέλος της ηγεσίας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, κυβερνητικού εταίρου της Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα οικονομικά της ευρωζώνης και το μεταναστατευτικό μπορούν να συνδεθούν και πρόσθεσε: «αυτό μπορεί να αφήσει κακή γεύση».

«Ένα πράγμα είναι σαφές: Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ευρώπη όχι πληρώνοντας πάντα περισσότερα χρήματα, αλλά μάλλον μέσω μεταρρυθμίσεων στις αντίστοιχες χώρες», πρόσθεσε ο Ζέντερ. «Δεν θέλουμε μία κοινότητα χρέους. Δεν γίνεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία να αναπτυχθούν για παράδειγμα για την περαιτέρω διάσωση των ιταλικών τραπεζών. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί στην Ιταλία. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να συζητηθούν».

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη ότι η κυβέρνησή της και το γερμανικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης. Ωστόσο χθες, μέλη του συντηρητικού μπλοκ που αντιτάσσονται σε περαιτέρω οικονομική συμβολή στην ευρωζώνη επέκριναν την συμφωνία της με τον Εμανουέλ Μακρόν για την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού της νομισματικής ένωσης. Δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για το σχέδιο και απείλησαν να μην το υποστηρίξουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα