Ψυχροπολεμική συνάντηση στο Παρίσι. Λαβρόφ: "Δεν θα εισβάλουμε στη νοτιοανατολική Ουκρανία"

Ψυχροπολεμική συνάντηση στο Παρίσι. Λαβρόφ: "Δεν θα εισβάλουμε στη νοτιοανατολική Ουκρανία"

Αδιέξοδο στη συνάντηση Λαβρόφ-Κέρι στο Παρίσι. Οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ και οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού ομολόγου του

Η Ρωσία "δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία", διαβεβαίωσε την Παρασκευή από το Λονδίνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Η συνάντηση, πάντως δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διαφορές ΗΠΑ-Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, παραμένουν αγεφύρωτες.

"Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

"Δεν έχουμε κοινό όραμα" όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν "ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός", σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον "συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική».

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: "Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο. Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα".

Ο Ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία.

"Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος", υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ’ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.

Προειδοποιεί με δυναμική αντίδραση ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε από την πλευρά του, ότι η Δύση θα αντιδράσει ακόμη εντονότερα εάν η Ρωσία οξύνει την ένταση στην Ουκρανία και απειλήσει το λαό της χώρας αυτής.

Μετά από τις εξάωρες "άμεσες και ειλικρινείς" συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.

Όπως είπε ο Κέρι, ο Λαβρόφ του κατέστησε σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση για το θέμα της Ουκρανίας παρά μόνο μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Η αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τη Μόσχα θα αποτελέσει μια "προσάρτηση (της περιοχής) από την πίσω πόρτα", σημείωσε ο Κέρι τονίζοντας ότι η Ρωσία θα υποστεί τις "συνέπειες" εφόσον δεν βρει "κάποιον τρόπο για να αλλάξει την πορεία" που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές "εποικοδομητικές ιδέες" όμως όλες απορρίφθηκαν από τον Λαβρόφ. "Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας, στο διεθνές δίκαιο, ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι παράνομο", υπογράμμισε.

Επίσης, ο Κέρι ζήτησε από τη Ρωσία να αποσαφηνίσει τι σημαίνει η ανάπτυξη των στρατευμάτων της κοντά τα σύνορά της με την Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή και "για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων". "Αυτή τη στιγμή, έχοντας ως δεδομένο αυτό το συγκεκριμένο κλίμα, χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες εξηγήσεις ώστε να αποσαφηνίσουμε πού βαδίζει η Ρωσία όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτά τα γυμνάσια", είπε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network