Ρακέτε: Καλεί την ΕΕ να βρει λύση για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα

Ρακέτε: Καλεί την ΕΕ να βρει λύση για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα

"Ελπίζω ειλικρινά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που εξελέγη το νέο (ευρωπαϊκό) κοινοβούλιο, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση", δήλωσε η πλοίαρχος του Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, μετά την κατάθεσή της για τη διάσωση των μεταναστών στη Λαμπεντούζα.

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του Sea-Watch 3, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανωθεί ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα και να μην αναγκάζονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να αντιμετωπίζουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτήν στην οποία έχει βρεθεί η ίδια.

Η 31χρονη Γερμανίδα κατέθεσε σήμερα επί τρεις ώρες στους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, στη Σικελία. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες, επειδή τον Ιούνιο αποβίβασε τους ανθρώπους που είχε διασώσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αρνούμενη να υπακούσει στις εντολές του ιταλικού λιμενικού.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένη που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω λεπτομερώς τη διάσωση που πραγματοποιήσαμε στις 12 Ιουνίου”, είπε, εξερχόμενη από το δικαστικό μέγαρο. “Ελπίζω ειλικρινά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που εξελέγη το νέο (ευρωπαϊκό) κοινοβούλιο, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση και ότι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν μελλοντικά για να δέχονται όλα τα πρόσωπα που διασώζονται από πολιτικά σκάφη”, πρόσθεσε.

Η Ρακέτε έφτασε στο δικαστικό μέγαρο γύρω στις 11 το πρωί. Αρκετοί άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απ’ έξω, για να της εκφράσουν τη στήριξή τους, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Η διάσωση ανθρώπων δεν είναι έγκλημα”.

Με μια ανακοίνωσή τους, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν τις ιταλικές αρχές “να βάλουν αμέσως τέλος στην ποινικοποίηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης” μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης. Κάλεσαν επίσης τους πολιτικούς αξιωματούχους να αποφύγουν τις δηλώσεις για τις δικαστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του εναντίον της 31χρονης Ρακέτε, που την αποκαλεί “εγκληματία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα