Ράπισμα στην Ελλάδα από την ΕΕ: Το ηχητικό κανόνι στα σύνορα παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα

Ράπισμα στην Ελλάδα από την ΕΕ: Το ηχητικό κανόνι στα σύνορα παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα
AP Photo/Giannis Papanikos

Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε την Πέμπτη ότι σοβαρά ανήσυχος για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το μέτρο του "ηχητικού κανονιού" στα σύνορα του Εβρο για να αποτρέπει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων.

Σοβαρούς ενδοιασμούς εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέτρο του ηχητικού κανονιού που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες η ελληνική συνοριοφυλακή στο Εβρο.

Τα ρεπορτάζ μεγάλων ΜΜΕ όπως του Associated Press αλλά και της DW που έκαναν εκτενείς αναφορές σ’ αυτό το νέο όπλο προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντάλμπερτ Ζανζ.

Ο Πολωνός αξιωματούχος τόνισε σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε ότι τα μέτρα που υιοθετούνται πρέπει να είναι πάντα αναλογικά και να σέβονται θεμελιώδη δικαιώματα συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του ασύλου. Πρέπει, συμπλήρωσε, να γίνεται σεβαστή και η αρχή της μη επαναπροώθησης.

Το “ηχητικό κανόνι” μπορεί να παράγει ήχο ίσο με αυτό που παράγει ένας κινητήρας Jet και φυσικά μπορεί να τρομάξει μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να μπουν σε ελληνικό έδαφος από τα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Γίνεται από τα παραπάνω σαφές ότι το μέτρο του ηχητικού κανονιού δεν συνάδει ούτε με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη αλλά ούτε και με την τήρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ΕΕ έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης και ότι θα της δοθούν όλα εκείνα τα μέσα που θα την βοηθούν να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά αυτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα