Η Ρωσία νίπτει τας χείρας της για την Αγία Σοφία

Η Ρωσία νίπτει τας χείρας της για την Αγία Σοφία
Αγιά Σοφία AP

"Θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει", δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Βερσίνιν.

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας την σημασία του μνημείου αυτού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε από τη δική του πλευρά στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι λάθος, “αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει”.

“Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η κρατική Δούμα και οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν απευθυνθεί στην τουρκική ηγεσία. Αλλά από την πλευρά της, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτήν την απόφαση, η Αγία Σοφία βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας” πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα