Ρωσία: Η Wagner ανακοίνωσε τα σχέδιά της μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν

Ρωσία: Η Wagner ανακοίνωσε τα σχέδιά της μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν
Ο Γεγβκένι Πριγκόζιν AP

Ανακοίνωση για τα σχέδιά της στο προσεχές μέλλον εξέδωσε η μισθοφορική οργάνωση Wagner, λίγες ημέρες μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Δέκα ημέρες μετά την ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, η μισθοφορική οργάνωση ανακοίνωσε τα σχέδιά της.

Όπως αναφέρεται σε ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται ανακοίνωση της οργάνωσης, μπαίνει προσωρινά «πάγος» στη στρατολόγηση μαχητών.

«Λόγω της προσωρινής μη συμμετοχής της Wagner PMC στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι ρωσικές αρχές τον πόλεμο στην Ουκρανία) και της μετεγκατάστασής της στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, αναστέλλουμε προσωρινά τη λειτουργία των περιφερειακών κέντρων στρατολόγησης της Wagner PMC για ένα μήνα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Novaya Gazeta Europe, τουλάχιστον σε 21 κέντρα σε 20 ρωσικές πόλεις υπήρχε η δυνατότητα να γίνονται προσλήψεις για τη Wagner.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, μετά την ανταρσία, η οργάνωση θα παραδώσει τον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό της στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, την ίδια ώρα που ο Πριγκόζιν φέρεται να βρίσκεται στη Λευκορωσία.

Πάντως, στις 30 Ιουνίου, το BBC ανέφερε ότι η Wagner συνέχιζε να στρατολογεί μαχητές για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε ολόκληρη τη Ρωσία, παρά την αποτυχημένη απόπειρα εξέγερσης του Πριγκόζιν.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ρώσος πρόεδρος είχε δώσει τρεις επιλογές στους μαχητές της οργάνωσης:

  • Να πάνε στη Λευκορωσία
  • Να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας
  • Να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Το σχόλιο του Πούτιν για τη χρηματοδότηση δείχνει σύνδεση με την Ουκρανία

Στο μεταξύ, τα πρόσφατα σχόλια του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη χρηματοδότηση προς τη Wagner ήταν «σαν απόδειξη» ότι οι μισθοφόροι αποτελούσαν παράνομο βραχίονα του ρωσικού στρατού στον πόλεμο, δήλωσε στο Reuters ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η Wagner και ο Πριγκόζιν είχαν λάβει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία κατά το περασμένο έτος.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Andriy Kostin δήλωσε ότι οι μαχητές του Πριγκόζιν ήταν υπεύθυνοι για μερικά από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα