Ρωσία: Οργιο καταστολής και συλλήψεων στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι

Ρωσία: Οργιο καταστολής και συλλήψεων στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι
Σύλληψη άνδρα στη Μόσχα AP

Ακόμα και στους -42 βαθμούς κελσίου, οι Ρώσοι διαδήλωσαν την Κυριακή για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους και διέλυσε διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις καθώς υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισής του παρά το δριμύ ψύχος και την απειλή σύλληψης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η σύζυγος του επικριτή του Κρεμλίνου Γιούλια Ναβάλναγια.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ακολουθούν εκείνες του περασμένου σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της εκστρατείας των υποστηρικτών του Ναβάλνι για την απελευθέρωσή του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε την δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία στη Μόσχα συνέλαβε τουλάχιστον 4.400 ανθρώπους την ώρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις νωρίς σήμερα το πρωί υπό χιονόπτωση και με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters.

Η 40χρονη Γιούλια, μια διαδηλώτρια στη Μόσχα, λέει ότι αποφάσισε να συμμετάσχει παρότι την προηγούμενη νύχτα είχε πάθει κρίση πανικού από την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις της συμμετοχής της.

“Αντιλαμβάνομαι ότι ζω σε ένα κράτος πλήρους ανομίας. Σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σε μια χώρα που κυβερνάται από την διαφθορά. Θα ήθελα να ζω διαφορετικά”, λέει.

Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει παράνομες τις διαδηλώσεις καθώς δεν είχαν λάβει έγκριση και είχε ανακοινώσει ότι θα τις διέλυε. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι οι διαδηλωτές μπορεί να διασπείρουν κορονοϊό.

Πλήθη διαδηλωτών ήταν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας καθώς οι οργανωτές άλλαξαν δύο φορές το προγραμματισμένο σημείο συνάντησης επειδή η αστυνομία είχε λάβει πρωτοφανή μέτρα σφραγίζοντας την πρόσβαση σε περιοχές της πρωτεύουσας για τους πεζούς και κλείνοντας σταθμούς του μετρό.

Οπτικό υλικό δείχνει διαδηλωτές να φωνάζουν “Ο Πούτιν είναι κλέφτης” κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και πραγματοποιώντας πορεία σε θερμοκρασίες που έφθασαν τους μείον 13 βαθμούς Κελσίου.

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών της πρωτεύουσας Μόσχας.

Στο Τομσκ, την πόλη της Σιβηρίας την οποία είχε επισκεφθεί ο Ναβάλνι προτού καταρρεύσει ξαφνικά μέσα στο αεροπλάνο τον περασμένο Αύγουστο, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από έναν συναυλιακό χώρο και φώναζαν “Αφήστε τον ελεύθερο”.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στην πόλη Γιακούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας παρά τους -42 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα