Ναβάλνι: Ο εχθρός του Πούτιν δίνει μάχη για τη ζωή του και “κραύγαζε από τους πόνους”

default image

Θρίλερ με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα. "Δεν είναι βέβαιο ότι δηλητηριάστηκε", δηλώνει γιατρός του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο ορκισμένος εχθρός του Πούτιν.

“Δεν είναι βέβαιο πως ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι σύμμαχοί του”, δήλωσε ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ανατόλι Καλιντσένκο, γιατρός του νοσοκομείου αυτού στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, έκανε τη δήλωση αυτή μετά τα όσα είπε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, σύμφωνα με την οποία ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου βρίσκεται σε κώμα αφού κατανάλωσε ένα φλιτζάνι τσάι, στο οποίο, όπως είπε, πιστεύει ότι είχαν ρίξει δηλητήριο.

Ο Καλιντσένκο σημείωσε ότι η “δηλητηρίαση από φυσικά αίτια” είναι μια από τις διάφορες διαγνώσεις που εξετάζονται, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Οι γιατροί κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν

Οι γιατροί, που έχουν αναλάβει τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στην εντατική νοσοκομείου της Σιβηρίας, κάνουν τα πάντα “για να σώσουν τη ζωή” του, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου.

“Οι γιατροί κάνουν τα πάντα, αγωνίζονται πραγματικά για να σώσουν τη ζωή του”, σημείωσε ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο οποίος είναι υποδιευθυντής του νοσοκομείου του Ομσκ στη Σιβηρία, στο οποίο εισήχθη ο Ναβάλνι.

Οι κραυγές πόνου και η έκτακτη προσγείωση

Βίντεο που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ δείχνουν τον Ναβάλνι να μεταφέρεται με φορείο στο ασθενοφόρο που τον περίμενε στο αεροδρόμιο του Ομσκ, μετά την έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

Συνταξιδιώτης του καταγράφει υλικό, όπου ακούγονται οι κραυγές πόνου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όπως εξηγει ο Πάβελ Λεμπεντέβ μέσω του Instagram, ο Ναβάλνι πήγε τουαλέτα λίγη ώρα μετά την απογείωση, όμως δεν γύρισε ποτέ πίσω στη θέση του. Άρχισε να αισθάνεται άσχημα, το πλήρωμα έσπευσε να τον βοηθήσει, ενώ εκείνος εξακολουθούσε να κραυγάζει από τον πόνο.

Κρεμλίνο: “Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση”

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο από τα ΜΜΕ για την σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, ότι οι γιατροί κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο και του εύχεται ταχεία ανάρρωση όπως και σε κάθε Ρώσο πολίτη.

“Οι γιατροί αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, στο Ομσκ ασχολούνται οι καλύτεροι γιατροί” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι “είναι αυτονόητο ότι όπως και σε κάθε πολίτη της χώρας μας, του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση”.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει αίτημα προς το Κρεμλίνο ή στο υπουργείο Υγείας με την παράκληση να συνδράμουν στην μεταφορά του Ναβάλνι σε νοσοκομείο του εξωτερικού, οι αρχές θα το εξετάσουν άμεσα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Αλεξέι Ναβάλνι να έχει δηλητηριασθεί, ο Πεσκόφ είπε ότι “προς το παρόν δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, γι’ αυτό όλες οι υποθέσεις παραμένουν υποθέσεις, για το αν επρόκειτο για δηλητηρίαση”. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση τότε θα υπάρξει και η αντίστοιχη έρευνα από τις αρμόδιες αρχές.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο θεωρεί το συμβάν με τον Ναβάλνι ξεχωριστό λόγω της κριτικής του στάσης έναντι της ηγεσίας της χώρας, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι “η παρούσα κυβέρνηση έχει πολλούς επικριτές” και μεταξύ των Ρώσων πολιτών. “Αναμφίβολα όμως όταν κάποιος απειλεί την ζωή Ρώσου πολίτη, αυτό είναι κάτι σοβαρό. Τόσο οι γιατροί όσο και οι αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό σοβαρά όλους τους πολίτες”, κατέληξε ο Πεσκόφ.

Έτοιμοι να παράσχουν ιατρική βοήθεια δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στη θερινή προεδρική κατοικία του Μακρόν, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στον Ναβάλνι, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να δει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να του παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, ακόμη και να του δώσει άσυλο.

Λίγο νωρίτερα, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace, η οποία στηρίζει τους Ρώσους αντιφρονούντες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε γερμανικό νοσοκομείο, από τη Σιβηρία όπου νοσηλεύεται και για τον λόγο αυτό θέτει στη διάθεσή του ένα ιατρικό αεροσκάφος. Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο θα μεταφέρει τον Ναβάλνι στο Βερολίνο

Ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα γιατρών ειδικευμένων στους ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση, θα αναχωρήσει απόψε από τη Γερμανία για να παραλάβει τον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Cinema for Peace.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ στη Σιβηρία και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτήν, έχει πέσει σε κώμα.

Ο Γιάκα Μπίζιλι, ακτιβιστής και σκηνοθέτης, είπε ότι αν ο Ναβάλνι είναι σε θέση να μετακινηθεί, το αεροσκάφος θα αναχωρήσει αύριο το πρωί από το Ομσκ για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο. «Θα τον συνοδεύει η σύζυγός του», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Bild έγραψε ότι το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου είναι έτοιμο για να νοσηλεύσει τον Ναβάλνι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα