Ρουμανία: Παρέμβαση του προέδρου Γιοχάνις μετά την κοινωνική κατακραυγή

Ρουμανία: Παρέμβαση του προέδρου Γιοχάνις μετά την κοινωνική κατακραυγή

Ο πρόεδρος της χώρας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του κυβερνητικού διατάγματος που αποποινικοποιεί αδικήματα διαφθοράς

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά κυβερνητικού διατάγματος που αποποινικοποιεί ορισμένα αδικήματα διαφθοράς, προκαλώντας το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας στη χώρα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Είναι προφανώς μία νομική συνταγματική διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα

«Είναι προφανώς μία νομική συνταγματική διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα και το κοινοβούλιο», δήλωσε ο ρουμάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Κλάους Γιοχάνις κάλεσε τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να ανακαλέσει το διάταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη και θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα, εκτός εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί εναντίον του.

Το Ανώτερο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας, το κορυφαίο όργανο δικαστικού ελέγχου της χώρας, έχει επίσης προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας το κυβερνητικό διάταγμα.

Την ίδια ώρα, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας κάλεσε σήμερα την ηγεσία του κόμματός του και την κυβέρνηση να αποσύρουν το διάταγμα που αποποινικοποιεί ορισμένα αδικήματα διαφθοράς και το οποίο έχει κάνει δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνους να βγουν στους δρόμους.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24 TV μετέδωσε πως ο Μιχάι Τσιρίκα, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος του Ιασίου, δήλωσε ότι κατανοεί τα θεμιτά αιτήματα των διαδηλωτών και τα υποστηρίζει.

Χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια σε κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης και το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα