Σαφές μήνυμα Μπέρμποκ στη Β. Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας για να μπείτε στην ΕΕ

Σαφές μήνυμα Μπέρμποκ στη Β. Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας για να μπείτε στην ΕΕ
Αναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ AP Photo/Martin Meissner

Από τα Σκόπια, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη επίσκεψη, η Αναλένα Μπέρμποκ διεμήνυσε ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να συμπεριλάβει στο Σύνταγμά της τη βουλγαρική μειονότητα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την Πέμπτη τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, προκειμένου να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βόρεια Μακεδονία καλείται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, ως προϋπόθεση για να άρει η Βουλγαρία το βέτο για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογο τής της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, σημείωσε ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβριο και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μπορέσει η χώρα επιτέλους να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε και θα κρατήσει τον λόγο της – το βήμα που πρέπει να γίνει τώρα είναι η υιοθέτηση των συνταγματικών τροποποιήσεων» σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, προσφέροντας τη γερμανική υποστήριξη, αλλά και τη στήριξη της ΕΕ για την ταχύτερη δυνατή πρόοδο της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί σχεδον δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα