Σαουδική Αραβία: Μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων – 81 νεκροί σε 24 ώρες

Σαουδική Αραβία: Μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων – 81 νεκροί σε 24 ώρες
Φυλακή (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Στη Σαουδική Αραβία 81 κρατούμενοι εκτελέστηκαν μέσα σε 24 ώρες την ώρα που η χώρα έχει δεχτεί σφοδρές κριτικές αναφορικά με κρατικές πρακτικές καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 81 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες, μεταξύ των οποίων επτά από την Υεμένη και έναν από τη Συρία, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατία καθώς και “αποκλίνουσες πεποιθήσεις”, όπως ανακοίνωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων SPA το Σάββατο.

“Αυτοί οι άνθρωποι… είχαν καταδικαστεί για πληθώρα εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία αθώων αντρών, γυναικών και παιδιών” αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

“Στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνεται και η σύναψη συμμαχιών με ξένες ομάδες τρομοκρατίας, όπως ο ISIS, η αλ-Κάιντα και οι Χούθι. Ορισμένοι ταξίδεψαν και σε εμπόλεμες ζώνες προκειμένου να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις” αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Μεταξύ των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, βρίσκονταν και 37 Σαουδάραβες οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι για την απόπειρα δολοφονίας αξιωματικών ασφαλείας καθώς και επίθεση κατά αστυνομικών τμημάτων.

Η Σαουδική Αραβία έχει δεχτεί αυστηρή κριτική για τις καταπιεστικές νομοθεσίες της αναφορικά με την πολιτική και θρησκευτική έκφραση καθώς και την εφαρμογή της θανατικής ποινής, ακόμα και σε παραβάτες που μπορεί να έχουν συλληφθεί σε ηλικία κάτω των 18 ετών.

Από τη μεριά της η χώρα αρνείται κάθε κατηγορία καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι προστατεύει την εθνική της ασφάλεια βάσει του νόμου.

Σύμφωνα με το SPA οι κατηγορούμενοι που θανατώθηκαν είχαν το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης ενώ τους είχαν εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων τους βάσει της κρατικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα