Σαρκοζί: Φορολογικές ελαφρύνσεις με το "καλημέρα" της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή

Σαρκοζί: Φορολογικές ελαφρύνσεις με το "καλημέρα" της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή

Δυναμική επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Τι υποσχέθηκε

Ο γάλλος πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί είπε ότι θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου έναν-προς-έναν στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στην ενεργό πολιτική.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει την ηγεσία του γαλλικού δεξιού κόμματος UMP εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εταιρειών αλλά και των γάλλων ψηφοφόρων.

«Σήμερα, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιστρέψει κοντά στο 4%, η Γερμανία ευημερεί, η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση, και όμως συνεχίζουμε να λιμνάζουμε και να έχουμε αυξανόμενη ανεργία. Γιατί; Επειδή το μοντέλο μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France 2.

Ο Σαρκοζί είπε ότι το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και να σταματήσουν οι νέοι να εγκαταλείπουν τη Γαλλία, επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιτύχουν μέσα σε αυτή τη χώρα.

«Αν φορολογείτε τους πολίτες και τις εταιρείες στη Γαλλία περισσότερο, πώς να περιμένετε η χώρα να είναι ανταγωνιστική; Αν οι εταιρείες χάνουν το μερίδιο τους στην αγορά, πώς να περιμένετε να μην αυξηθεί η ανεργία; Αυτό είναι το κλειδί», είπε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις μας η ευκαιρία να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά» επισήμανε.

Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι είχε έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθούν τα δημοψηφίσματα τακτικά για να δώσουν στους πολίτες ισχυρότερη φωνή και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την Μαρίν ΛεΠεν και το αντι-ευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο λέγοντας χαρακτηριστικά για τους γάλλους που έχουν ψηφίσει υπέρ της ΛεΠεν «δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην ΛεΠεν. Νομίζω ότι είναι φοβισμένοι ... Νομίζω ότι υποφέρουν» αναφέροντας ότι θα τους «αναζητήσει, έναν προς έναν για να τους πείσει» ως προς τη δική του εναλλακτική λύση.

Ο Σαρκοζί την περασμένη Παρασκευή έβαλε ένα τέρμα στις φήμες μηνών όταν ανακοίνωσε την πολιτική επιστροφή του με ένα μήνυμα στο Facebook, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί του κόμματος UMP, και ουσιαστικά να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή επιστροφή του στα Ηλύσια Πεδία το 2017.

Ο Σαρκοζί, ο εμπνευστής των αλλαγών στις συντάξεις μέτρο που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, όταν ήταν πρόεδρος, δεν έχασε χρόνο όλο το Σαββατοκύριακο και πέρασε στην επίθεση εναντίον όλων των πιθανών αντιπάλων του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 συμπεριλαμβανομένου και του Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ο Σαρκοζί είπε ότι είχε αρχίσει «μια μακρά πορεία» με την οποία δεσμεύεται να αναγεννήσει τη στάσιμη οικονομία της Γαλλίας.

Επιτέθηκε δε στους βασικούς του αντιπάλους για την ηγεσία του UMP, Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ, καθώς και στον πρόεδρο Ολάντ, λέγοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί από τις απαντήσεις στο Facebook μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική αναφέροντας ότι πάνω από «δυόμισι εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου έχουν ήδη διαβάσει το μήνυμά μου».

Ο Σαρκοζί, ο οποίος ως πρόεδρος αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60, χαλάρωσε την εβδομάδα 35 ωρών εργασίας και έκανε τις υπερωρίες πιο ελκυστικές μέσω φορολογικών αλλαγών παραμένει ένα πολιτικό πρόσωπο που διχάζει.

Ο πιθανός αντίπαλός του για την ηγεσία του UMP, Φρανσουά Φιγιόν προσπάθησε να προβάλει τον εαυτό του ως μια ενωτική δύναμη, αναρτώντας στο λογαριασμό του στο Twitter την Κυριακή το σχόλιο: «Σήμερα, το ερώτημα δεν είναι να μάθουμε ποιος μπορεί να νικήσει τον Ολάντ Θεωρητικά, ο καθένας μπορεί... Το ερώτημα είναι πώς θα ενώσουμε τους γάλλους... δεν είμαι υπέρ της λατρείας των σωτήρων, αλλά υπέρ της λατρείας των ιδεών!»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς iTele και Europe 1 την Κυριακή εμφανώς απογοητευμένος από τις επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με τον Σαρκοζί, αναγνώρισε ότι «ο αγώνας έχει ξεκινήσει».

Όσον αφορά τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας, σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ο οποίος νίκησε τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012, βλέπει εσχάτως την δημοτικότητά του να κατρακυλά στο 13 % που είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας για εν ενεργεία πρόεδρο στη μεταπολεμική Γαλλία. Ο Ολάντ έχει αποτύχει να επανακινήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία παραμένει στάσιμη με την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ για τη Γαλλία πάνω από το 10%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σαρκοζί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική

SHARE:

24Media Network