Σαρκοζί: Κατέθεσε 12 ώρες για την υπόθεση "περίεργων" χρηματοδοτήσεων

Σαρκοζί: Κατέθεσε 12 ώρες για την υπόθεση "περίεργων" χρηματοδοτήσεων

Ποιες είναι οι κατηγορίες για τις οποίες κατέθεσε επί 12 συνεχόμενες ώρες ο Νικολά Σαρκοζί

Δώδεκα ώρες διήρκεσε συνολικά η κατάθεση στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, του τέως Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με θέμα της τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Στο επίκεντρο της κατάθεσης βρίσκεται η διαλεύκανση σχετικά με τις δημοσιοποιημένες μαρτυρίες, "περί τελεσθεισών παρανομιών".

Φτάνοντας στο δικαστικό μέγαρο της Μπορντό ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων απέφυγε τους δημοσιογράφους, ενώ ο δικηγόρος του Τιερί Ερζό αρκείται να επαναλαμβάνει πως ο Σαρκοζί δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση.

Ο συνήγορος του τέως προέδρου, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο στο τέλος της κατάθεσής του, αρνούμενος όμως να αναφερθεί στο περιεχόμενο της κατάθεσής αυτής, ότι "για τον κ. Σαρκοζί αποφασίστηκε στην πρόοδο της ανάκρισης αυτής να ισχύει το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα".

Ο ίδιος δικηγόρος εξήγησε ότι στο γαλλικό δίκαιο "προστατευόμενος (από το συνήγορό του) μάρτυρας είναι ένα ενδιάμεσο νομικό καθεστώς, που προσδιορίζεται μεταξύ αυτών τα οποία στη φάση των ανακρίσεων ισχύουν για τον απλό μάρτυρα και εκείνων που ισχύουν για τον κατηγορούμενο, επισήμως".

Δικαστικές πηγές ανέφεραν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχει ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος του Σαρκοζί για εκμετάλλευση ατόμου που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, υπάρχει όμως και το σενάριο να τεθεί σε καθεστώς "επικουρούμενου μάρτυρα", κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε κατάσταση μεταξύ μάρτυρα και κατηγορουμένου.

Η υπόθεση που "καίει" τον Σαρκοζί

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων της δικογραφίας άνθρωποι της Λιλιάν Μπετενκούρ έδωσαν σε συνεργάτες του Σαρκοζί το ποσό των 150.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε στην εκλογή του ως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι παράνομο, καθώς στη χώρα επιτρέπεται η χρηματοδότηση υποψηφίων με ποσό που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4.600 ευρώ.

Η τότε ταμίας της Μπετενκούρ, η Κλερ Θιμπού, υποστηρίζει πως έδωσε προσωπικά τα χρήματα στον ταμία της καμπάνιας του Σαρκοζί και μετέπειτα υπουργό Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ. Ο τελευταίος αρνείται ότι πήρε χρήματα.

SHARE:

24Media Network