Σε επίπεδο ρεκόρ τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν

Σε επίπεδο ρεκόρ τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα εγκλήματα και δη με θηριωδία κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν

Τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ και μάλιστα έγιναν θηριώδη μέσα στο 2013.

Αυτό δήλωσε το Σάββατο η επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας--μία ανησυχητική ένδειξη της κατάστασης στον τομέα αυτόν την ώρα που τα ξένα στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Η αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών μετά την απομάκρυνση των ταλιμπάν από την εξουσία από τις υπό τις ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις το 2001 είχε αναφερθεί ως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του πολέμου.

Υπό τους ταλιμπάν, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με μπούρκα κι απαγορευόταν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους, ενώ είχαν κλείσει τα σχολεία θηλέων.

Σε τηλεφωνική της συνέντευξη προς το Ρόιτερς, η Σίμα Σαμάρ, προεδρεύουσα της Αφγανικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AIHRC), δήλωσε ότι η βαρβαρότητα των εγκλημάτων εις βάρος των γυναικών έχει αυξηθεί κατά πολύ.

"Η ωμότητα των εγκλημάτων είναι πραγματικά φρικτή. Τους κόβουν τη μύτη, τα χείλη και τα αυτιά. Τις βιάζουν δημοσίως", είπε και πρόσθεσε: "Ο δημόσιος βιασμός...είναι αντίθετος στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπότητα".

Η ίδια απέδωσε την αύξηση των εγκλημάτων αυτών στην ατιμωρησία και στην επικείμενη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, γεγονός που εκθέτει τις γυναίκες περισσότερο σε επιθέσεις. Επιπλέον, πολλά περιστατικά καταγγέλλονταν καθώς οι γυναίκες ενημερώνονταν για τα δικαιώματά τους.

"Η παρουσία της διεθνούς κοινότητας και περιφερειακών ομάδων ανοικοδόμησης στις περισσότερες επαρχίες έδινε στον κόσμο μία αίσθηση ασφάλειας. Υπήρχαν άνθρωποι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις γυναίκες. Κι αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει πια", είπε η Σαμάρ.

Οι περισσότερες ξένες δυνάμεις πρόκειται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει κάποιος αριθμός μετά το 2014 καθώς οι σχέσεις μεταξύ των αφγανικών αρχών και των ΗΠΑ επιδεινώνονται.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία για το 2013 δείχνουν αύξηση 25% στα κρούσματα βίας κατά των γυναικών από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.

Η Σαμάρ είπε ότι η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας και η αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας συνέβαλαν στην αύξηση των καταγγελιών των εις βάρος τους εγκλημάτων από τις γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network