Σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μπάιντεν το Τέξας, ενώ κινδυνεύουν χιλιάδες ζωές μεταναστών

Διαβάζεται σε 3'
Μετανάστες στα σύνορα Τέξας-Μεξικού (φωτογραφία αρχείου)
Μετανάστες στα σύνορα Τέξας-Μεξικού (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Eric Gay, File)

Σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται το Τέξας λόγω του μεταναστευτικού. Η ανησυχητική υποστήριξη στον ακροδεξιό κυβερνήτη και οι ζωές χιλιάδων μεταναστών σε κίνδυνο.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η διαμάχη μεταξύ των Αρχών της πολιτείας του Τέξας και της κυβέρνησης Μπάιντεν, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα Τέξας-Μεξικού, οι οποίες έχουν κορυφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου, όταν οι στρατιωτικές αρχές του Τέξας, με διαταγή του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, παρά τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, “πήραν τον νόμο στα χέρια τους”, και τοποθέτησαν συρματόπλεγμα στο συνοριακό πέρασμα στο Eagle Pass του Τέξας, όπου παρατηρείται αυξημένη διέλευση μεταναστών, αποκλείοντας την πρόσβαση στους πράκτορες της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με τον Τεξανό κυβερνήτη και οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει πως θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να “προστατεύσει την πολιτεία από τον ξένο εχθρό”, και την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκφράζει την αντίθεσή της στις πρακτικές Άμποτ και να ζητά πρόσβαση στην περιοχή, την οποία περιφρουρεί η Ένοπλη Φρουρά του Τέξας.

Την περασμένη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά, ζητώντας την αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων στο συνοριακό πέρασμα και την ασφαλή πρόσβαση των δυνάμεων της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής στο σημείο, κρίνοντας πως η φύλαξη των συνόρων είναι ζήτημα ομοσπονδιακό και όχι πολιτειακό.

Ωστόσο, ο Άμποτ φαίνεται ότι αψηφά τόσο την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ανακοίνωσε την εγκατάσταση ακόμη περισσότερων συρματοπλεγμάτων για την αποτροπή της διέλευσης των μεταναστών, κάνοντας λόγο για “δικαίωμα της πολιτείας στην αυτοπροστασία, απέναντι στον ξένο εχθρό”.

Σε δήλωσή του, τόνισε ότι “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραβιάσει το συμβόλαιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτειών”, καθώς απέτυχε να σταματήσει τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Fox News την Πέμπτη, ο Άμποτ δήλωσε: “Επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πραγματικά παραιτηθεί από την ευθύνη της να διασφαλίσει τα σύνορα και να εφαρμόσει τους νόμους, το Τέξας, πολύ απλά, διασφαλίζει τα σύνορα”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του έδωσε τελεσίγραφο στον Άμποτ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι το Σάββατο (27/1), ενώ το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απαίτησε να επιτραπεί η πρόσβαση της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής στο σημείο μέχρι την Παρασκευή. Και τα δύο “τελεσίγραφα” έληξαν, χωρίς τη συμμόρφωση των Τεξανών.

25 Πολιτείες στο πλευρό του Τέξας

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι αφενός οι ζωές χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών, οι οποίες κινδυνεύουν από την “σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική” του Τέξας και αφετέρου το κύμα υποστήριξης του κυβερνήτη Άμποτ από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες άλλων πολιτειών.

Συγκεκριμένα, 25 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες εξέδωσαν κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς τον ακροδεξιό κυβερνήτη για το γεγονός ότι “ανέλαβε να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες από τα ιστορικά επίπεδα παράνομων μεταναστών”, ενώ ανακοίνωσαν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στα σύνορα Τέξας-Μεξικού.

“Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, και την Πολιτεία του Τέξας στη χρησιμοποίηση κάθε εργαλείου για την ασφάλεια των συνόρων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τον αμερικανικό λαό και τις “πρόθυμες πολιτείες” να “αναπτύξουν τους φρουρούς τους στο Τέξας” ενώ εκατοντάδες Αμερικανοί σπεύδουν με αυτοκινητοπομπές, που οργανώνονται κυρίως μέσω του Telegram και της ομάδας “Take Our Border Back”, για να σταματήσουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες που επιχειρούν να περάσουν στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα