Βρετανία: Στρατός σε δρόμους, ανάκτορα, πρεσβείες. Φόβοι για αύξηση νεκρών

Βρετανία: Στρατός σε δρόμους, ανάκτορα, πρεσβείες. Φόβοι για αύξηση νεκρών

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού κήρυξε τη χώρα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι. 5.000 στρατιώτες στους δρόμους. Είκοσι από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται πλέον η Βρετανία, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 59.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε συγκλόνισε τη Βρετανία αλλά και όλη την Ευρώπη.

Η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι ανέβασε το επίπεδο συναγερμό σε “ανώτατο”, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη επειδή οι αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν ο μακελάρης Σαλμάν Αμπέντι ήταν μοναχικός λύκος ή είχε συνεργούς.

Έτσι, πάνω από 5.000 ένοπλοι στρατιώτες βγαίνουν στους δρόμους σε κεντρικά σημεία πόλεων της Μεγάλης Βρετανίας, φυλάσσοντας τουριστικούς προορισμούς αλλά και πολυσύχναστες περιοχές και δρόμους.

“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ”, ανέφερε στις επίσημες ανακοινώσεις της η Τ. Μέι. “Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση”, συμπλήρωσε.

Η Scotland Yard ανακοίνωσε πως ο στρατός θα αναλάβει τη φύλαξη του Buckingham, της Downing Street, τις πρεσβείες αλλά και το παλάτι του Westminster, αποδεσμεύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία, θα πολλαπλασιαστούν και οι αστυνομικές περιπολίες ενόπλων σε κεντρικά σημεία.

O γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Amber Rudd, διευκρίνισε πως η απόφαση για ένοπλες περιπολίες ελήφθη ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν είναι “μια οπορτουνιστική απόφαση λόγω εκλογών”.

Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, όλα τα κόμματα αποφάσισαν από κοινού να αναστείλουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες εν όψει των εκλογών που έρχονται σε δύο εβδομάδες.

Οι ταυτότητες των νεκρών

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με αγωνιώδεις εκκλήσεις για επανένωση των επιζώντων με τις οικογένειές τους, ενώ έγιναν γνωστές οι ταυτότητες των πρώτων θυμάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήλικα παιδιά και γονείς που τα περίμεναν να τα παραλάβουν μετά τη συναυλία της Γκράντε.

Τα πρώτα δύο θύματα που αναγνωρίστηκαν ήταν η 8χρονη Saffie Rose Roussos, κυπριακής καταγωγής, και η 18χρονη Georgina Callander.



Άλλα θύματα που αναγνωρίστηκαν ήταν η 15χρονη Olivia Campbell, η 32χρονη Kelly Brewster, ο 28χρονος John Atkinson, καθώς και δύο μητέρες που περίμεναν να πάρουν τα παιδιά τους από το live. Πρόκειται για την 45χρονη Alison Howe και τη 47χρονη Lisa Lees.

Επίσης, δύο Πολωνοί είναι ανάμεσα στα 22 θύματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα τους. Ωστόσο, ανέφερε πως επρόκειτο για ένα ζευγάρι που και εκείνο περίμενε έξω από το στάδιο για να υποδεχθούν τις δύο κόρες τους.

Σε ό,τι αφορά τους 59 τραυματίες, 20 εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε στο Sky News τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας. Οι 12 από τους 20, είναι παιδιά κάτω των 16 ετών.

Μεγαλωμένος στη Βρετανία ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι, Βρετανό λιβυκής καταγωγής, ο οποίος είχε ταξιδέψει από το Λονδίνο προς το Μάντσεστερ με τρένο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ωστόσο ανέφερε στην ανακοίνωση του πως το χτύπημα έγινε με “εκρηκτικούς μηχανισμούς”, χωρίς να διευκρινίζει αν ενεργοποιήθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας επί τόπου.

 

Σύμφωνα με την Daily Telegraph ο Σαλμάν Αμπέντι, είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ το 1994 από Λίβυους γονείς και ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

Οι γονείς του δράστη είχαν γεννηθεί και οι δύο στη Λιβύη. Έφυγαν από τη χώρα τους και κατέφυγαν στη Βρετανία εξ αιτίας του καθεστώτος Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ.

A couple embrace under a billboard in Manchester city centre, Tuesday May 23, 2017, the day after the suicide attack at an Ariana Grande concert that left 22 people dead as it ended on Monday night. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

 

Νωρίτερα την Τρίτη, αστυνομικοί έκαναν έρευνα σε ένα σπίτι αυτής της συνοικίας και προχώρησαν σε μια “ελεγχόμενη έκρηξη”, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο οίκημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης και στο σπίτι του αδελφού του Σαλμάν Αμπέντι, επίσης στο νότιο Μάντσεστερ. Οι έρευνες στο νότιο Μάντσεστερ συνεχίζονται μιας και εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης πιθανών συνεργών.

Είναι η πρώτη φορά -μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Λονδίνου του 2005- που τρομοκράτης κατόρθωσε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Βρετανία.

 

Η Αριάνα Γκράντε επέστρεψε στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η νεαρή τραγουδίστρια επέστρεψε στις ΗΠΑ την επομένη της επίθεσης. Η Γκράντε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη Δευτέρα το βράδυ. Στη μόνη δήλωσή της μέχρι τώρα, η Γκράντε εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της μέσω Twitter. “Από το βάθος καρδιάς μου, λυπάμαι τόσο πολύ. Δεν έχω λόγια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα