Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Το δικαστήριο του Καΐρου επέβαλε την εσχάτη των ποινών στον πρώην πρόεδρο της χώρας λίγους μήνες μετά την πρώτη του καταδίκη σε 20 χρόνια. Διαβάστε γιατί κατηγορείται

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου και ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμπεντ Μόρσι κρίθηκε ένοχος για διαρροή κρατικών μυστικών και ουσιαστικά του επεβλήθη η θανατική ποινή επί εσχάτη προδοσία, όπως μεταδίδει το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο δικαστής του δικαστηρίου του Καϊρου Σααμπάν ελ-Σάμι. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε τουλάχιστον 100 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι--ανάμεσά τους και μία γυναίκα. Μεταξύ των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών είναι και ένας εκ των ηγετών της Αδελφότητας, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, η υπόθεση παραπέμπεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, για να την εγκρίνει προτού εκτελεστεί η απόφαση.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, κρίθηκε ένοχος για την διαρροή κρατικών μυστικών, για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011 και για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας, ενώ η απόφαση για την τύχη του ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.

Πριν από την ανάγνωση της απόφασης, ο Μόρσι, καθισμένος σε ένα ειδικό κλουβί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και φορώντας την μπλε στολή των φυλακισμένων, ύψωσε τις γροθιές του στον αέρα.

Ο αξιωματούχος της Αδελφότητας Αμρ Νταράγκ καταδίκασε πριν από λίγο την απόφαση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση. "Πρόκειται για μία πολιτική ετυμηγορία, για ένα έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί και θα πρέπει να ανακληθεί από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Νταράγκ, ο συνιδρυτής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η πρώτη απόφαση εναντίον του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επιβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 20 χρόνια. Το δικαστήριο τότε είχε καταδικάσει επίσης σε 20ετή κάθειρξη άλλους 12 ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων, ο Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και ο Έσαμ ελ-Εριάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Αλ Τζαζίρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κάθειρξη 20 ετών στον Μοχάμεντ Μόρσι για τις δολοφονίες διαδηλωτών

Αίγυπτος: Ο Μόρσι ακύρωσε το διάταγμα που του έδινε διευρυμένες εξουσίες

SHARE:

24Media Network