Σεισμός στην Αϊτή: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί – Χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι

Σεισμός στην Αϊτή: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί – Χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι
Κόσμος στην Αϊτή κοιμάται στους δρόμους μετά από το μεγάλο σεισμό 2021 Joseph Odelyn/AP IMAGES

Τουλάχιστον 304 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή, την ώρα που η πολιτική προστασία κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.800 τραυματίες. Ισχυρός μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ.

Ο σεισμός 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, ο Τζέρι Τσάντλερ.

Ο προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 227 νεκρούς.

Σεισμός στην Αϊτή 2021 Joseph Odelyn / Associated Press

2021 Joseph Odelyn / Associated Press

Πάντα σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της χώρας, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος επιθεώρησε κατά τη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο τις πληγείσες περιοχές, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καταστροφή.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

Τα ξημερώματα της Κυριακής μάλιστα (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών στην περιοχή της Αϊτής, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν.

Συχνά χωρίς πολλά μέσα, κάτοικοι κατέβαλαν χθες αγωνιώδεις προσπάθειες για να βγάλουν θύματα, πολλά τραυματισμένα, από τα συντρίμμια κτιρίων, προσπάθειες που χαιρέτισαν η αϊτινή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

2021 Joseph Odelyn / Associated Press

Ξενοδοχεία και σπίτια συντρίμμια

Στη νότια ακτή, πολυώροφο ξενοδοχείο, που ονομαζόταν Le Manguier, κατέρρευσε στη Λε Καγιέ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής.

Το πτώμα του άλλοτε γερουσιαστή Γκαμπριέλ Φορτινέ, του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο αϊτινός πρωθυπουργός.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη χώρα. Η πόλη Ζερεμί, με 200.000 κατοίκους, στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου, υπέστη μεγάλες ζημιές στο κέντρο της, που αποτελείται κυρίως από παλιά, ισόγεια σπίτια.

«Η οροφή του καθεδρικού ναού κατέρρευσε», ανέφερε ο Τζομπ Ζοζέφ, κάτοικος της Ζερεμί. «Ο κεντρικός δρόμος έχει κλείσει (…) σε αυτόν συγκεντρώνεται όλη η οικονομική δραστηριότητα της πόλης».

Νωρίτερα οι κάτοικοι, «αλλόφρονες, με τα παιδιά στα χέρια, εγκατέλειπαν τις πόλεις επειδή υπήρχαν φήμες για τσουνάμι», αφηγήθηκε άλλος κάτοικος, ο Ταμά Ζαν Πιερ.

Είχε πράγματι εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι από υπηρεσία των ΗΠΑ, προτού αρθεί πολύ γρήγορα.

Η πόλη Ζερεμί, επίσης γνωστή ως η πόλη των ποιητών, είναι σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα· η εθνική οδός που διαπερνά τη Αϊτή και θα έφθανε σ’ αυτήν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην κοινότητα Λ’Αζίλ, κοντά στο επίκεντρο, η Κριστελά Σεν Ιλέρ, 21 ετών, αφηγήθηκε πως βρισκόταν στο σπίτι της «όταν άρχισε» ο σεισμός. «Ήμουν κοντά σ’ ένα παράθυρο και είδα τα πάντα να πέφτουν», πρόσθεσε.

«Μέρος του τοίχου έπεσε πάνω στην πλάτη μου, αλλά δεν τραυματίστηκα σοβαρά», συνέχισε η νεαρή. Γύρω της όμως «σπίτια κατέρρευσαν εντελώς».

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Φονικός σεισμός στην Αϊτή 2021 Duples Plymouth/AP Photo

O Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό στην Αϊτή όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι και ισοπεδώθηκαν κτίρια, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος “ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια”, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Μου προκάλεσε λύπη ο καταστροφικός σεισμός”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει “άμεση ανταπόκριση” από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να “αποτιμηθούν οι ζημιές” και να “προσφερθεί βοήθεια” στους πληγέντες και στις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τα θύματα του σεισμού

Το δικό του μήνυμα στήριξης στα θύματα του σεισμού έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας, όπως έγραψε, “την εγγύτητά μου στους αγαπητούς ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό. Είθε η αλληλεγγύη όλων να αμβλύνει τις συνέπειες της τραγωδίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα