Σεντάτ Πέκερ: O μαφιόζος που “καίει” τον Ερντογάν

Σεντάτ Πέκερ: O μαφιόζος που “καίει” τον Ερντογάν
Τα νούμερα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις είχαν πέσει στα τάρταρα, μετά και τις αποκαλύψεις του Σεντάτ Πέκερ, που ακόμα δεν έχει εντοπίσει η Κυβέρνηση της Τουρκίας. Youtube

Ο Σεντάτ Πέκερ ενδέχεται να είναι το τέλος του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. Τα επτά των 12 βίντεο με αποκαλύψεις που κάνει για συνεργασία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τη μαφία και την εμπλοκή τους σε δολοφονίες, διαφθορά, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών έχουν γίνει viral στο YouTube.

Ο Σεντάτ Πέκερ έχει κανάλι στο YouTube από τις 23/7 του 2013. Έκτοτε τα videos έχουν συγκεντρώσει 91.413.175 views. Oι subscribers που έχει ‘κατακτήσει’ είναι 758.000. Αν σκεφτείτε πως ο Τούρκος με τους περισσότερους subscribers στο YouTube είναι ο ηθοποιός Ενές Μπατούρ (έγινε διάσημος μέσω των vlogs του, εξ ου και οι 15.200.000 ‘ακόλουθοι’), ο Πέκερ είναι μια μέση κατάσταση για Τούρκο YouTuber. Ποια όμως, είναι η δουλειά του; Το αντικείμενο του;

Ο Πέκερ υπήρξε ηγετική μορφή της τουρκικής μαφίας.

Tις τρεις τελευταίες εβδομάδες, έχει αφιερώσει το περιεχόμενο του σε σκάνδαλα μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Κατηγορεί εξέχουσες προσωπικότητες, για δολοφονία, βιασμό, διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών. Μεταξύ τους είναι πρόσωπα-κλειδιά στη διαχείριση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων, επί προεδρίας Τραμπ.

Τα τελευταία videos έχουν συγκεντρώσει 56.600.000 views. O καταιγισμός των αποκαλύψεων έχει ρίξει στα τάρταρα τα νούμερα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, που ούτως ή άλλως είχαν πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης και του κάκιστου χειρισμού της πανδημίας.

Στα 49 του χρόνια εμφανίζεται καθήμενος σε αίθουσα ξενοδοχείου, με ένα χρυσό μετάλλιο και βιβλία να είναι επιμελώς ‘πεταμένα’ παντού, μιλάει non stop για εγκλήματα που ξέρει πως διεπράχθησαν κατόπιν εντολών ‘εκλεγμένων αξιωματούχων’. Ομολογεί και τη δική του συμμετοχή σε κάποια. Όπως, για παράδειγμα σε εισβολή που έγινε σε γραφεία εφημερίδας, το 2015, για να απειληθούν ακαδημαϊκοί που ζητούσαν την ειρήνη στις επί χρόνια διαταραγμένες σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

Εξήγησε πως η εισβολή έγινε κατόπιν εντολής αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος και λειτούργησε ως τρόπος να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία και ιδιοκτησίες των αντιφρονούντων. Το αρχικό πλάνο ήταν να δολοφονηθούν οι ακαδημαϊκοί που είχαν υπογράψει την αίτηση για ειρήνη. Επισήμανε δε, ότι οι σχέσεις κυβερνώντων με εγκληματίες που δεδομένα (και βάσει δικαστικών αποφάσεων) υπήρχε από το ’90 συνεχίζεται έως σήμερα, με άλλη μορφή -της συμμαχίας με το Εθνικιστικό Κίνημα.

Καλεί τους νέους να αμφισβητήσουν το σύστημα

Ο τρόπος που εκφράζεται δείχνει πως πριν κάνει τις αποκαλύψεις, συμβουλεύτηκε δικηγόρο. Και το έκανε γιατί, όπως είπε, θέλει να φτάσουν οι υποθέσεις στο δικαστήριο. Σε κάθε video επαναλαμβάνει πως ξέρει πως αυτό είναι δύσκολο και για αυτό καλεί τους νέους της Τουρκίας να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση. Μια από τις ατάκες που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του, είναι η εξής:

“Πολύτιμα αδέλφια μου, αδέλφια μου κάτω της ηλικίας των 40 χρόνων. Πρέπει να φτιάξετε έναν νέο κόσμο, μια νέα χώρα, σε αυτήν τη χώρα: η χώρα αυτή χρειάζεται να γίνουν ένα οι 84.000.000 πολίτες της. Θα ακολουθήσουν μέρες με ταραχές. Θα μας κάνουν να υποφέρουμε. Πρέπει να ενωθούμε”.

Ο Πέκερ έχει υποσχεθεί 12 ‘επεισόδια’. Είναι στα επτά και ήδη το προϊόν του ανήκει στα δημοφιλέστερα της πλατφόρμας -βάσει των παγκοσμίων views. Θεωρείται δεδομένο πως στα εναπομείναντα videos θα υπάρχει και ένα για τις φήμες που θέλουν αξιωματούχους να έχουν αγοράσει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος και ένα για τη διαφθορά -που είναι θέμα με το οποίο ασχολείται δεκαετίες και έχει εκθέσει ουκ ολίγους υπουργούς, με ονόματα και στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, ό,τι και αν κάνει ο Ερντογάν, δεν μπορεί να διακόψει τις ‘παραγωγές’, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει το YouTube -κάτι που κάνει με τα media, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Έχετε υπ’ όψιν σας πως ο Πέκερ αποκαλεί τον Σουλτάνο “brother Tayyip” και έως τώρα δεν τον έχει ‘αγγίξει’. Έχει βέβαια, αγγίζει όσους είναι γύρω του.

Βιασμοί, δολοφονίες και διακίνηση ναρκωτικών

Στις ιστορίες που αποκαλύπτει ο Πέκερ, μια έχει να κάνει με το γιο πρώην Πρωθυπουργού που διακινούσε κοκαΐνη που αγόραζε από τη Βενεζουέλα “ως μέρος δικτύου trafficking που ‘έτρεχε’ μέσω καζίνο της Βορείου Κύπρου και ενός λιμανιού που έλεγχε το καθεστώς στη Συρία. Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε πει τελευταία πως ο γιος του είχε πάει στη Βενεζουέλα για να δωρίσει μάσκες και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, εκ μέρους της Τουρκίας”. Δεν έκανε μόνο αυτό.

Ένας άλλος πρωταγωνιστής ιστορίας του Πέκερ είναι ο Τολγκά Αγιάρ (η σωστή προφορά του Ağar είναι Αας, κατά το Google Translate), γιος πρώην Υπουργού Εσωτερικών.  Σύμφωνα με τον Πέκερ, ο Τολγκά Αγιάρ είχε βιάσει και δολοφονήσει την Καζάκα φοιτήτρια, Γέλντανα Καχάρμαν, το 2019. Αποκάλυψε και το ρόλο του πατέρα Μεμέτ, στη δολοφονία του δημοσιογράφου Ουκούρ Μπούμτσου, το 1993 και του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Άνταλι, έξω από το σπίτι του, στις 6/7 του 1996. Ποιος ήταν αυτός ο ρόλος; Ο Μεμέτ Αγιάρ είχε δώσει την εντολή στον εκτελεστή. Πώς το ξέρει ο Πέκερ; Ζήτησε από εκείνον να του βρει τον πληρωμένο δολοφόνο. Εκείνος έστειλε τον αδελφό του “αλλά αργότερα έμαθα από τον Κορκούτ Εκέν πως τελικά, άλλος σκότωσε τον Άνταλι”.

Ο Κορκούτ Εκέν είναι πρώην στρατιωτικός και αξιωματούχος στις μυστικές υπηρεσίες της γείτονας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σύστασης και διαχείρισης εγκληματικής συμμορίας που είχε ως στόχο “να προκαλέσει πανικό στην κοινωνία”. Αποδείχθηκε πως ήταν μεταξύ επίλεκτων που εκτελούσαν αντιφρονούντες, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, πριν αυτοί περάσουν έστω συλληφθούν -πόσο μάλλον περάσουν από τις νομικές διαδικασίες. Ο Εκέν είχε πάρει μέρος στην εισβολή στην Κύπρο, εκπαιδεύτηκε στα -αντίστοιχα- ΟΥΚ και εστάλη σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ για περαιτέρω εκπαίδευση. Το 1981 έγινε γνωστός ως αυτός που έληξε αεροπειρατεία, για την οποία ευθυνόταν ο Ισλαμικός Στρατός. Το 2001 καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης.

Ο κύριος στόχος του Πέκερ είναι ο ‘επόμενος Ερντογάν’

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σόιλου με τον Ερντογάν, τον Οκτώβριο του 2016, στην παρουσίαση της ταυτότητας του Σουλτάνου, στη γενέτειρα του. @2021 Yasmin Bulul, Presidential Press Service, Pool photo via AP

 

O Σουλεϊμάν Σόιλου ήταν ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έως το 2010 και επικριτής του Ερντογάν.  ‘Αποβλήθηκε’ από την παράταξη του, μετά την περιοδεία που έκανε με συνεργάτες του για σεμινάρια που είχαν τίτλο ‘συναντήσεις δημοκρατίας’, ώστε να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει ‘ναι’ στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, το 2011.

To 2012 τον κάλεσε κοντά του ο Ερντογάν στο AKP. Έκτοτε του ανατέθηκαν διάφορες θέσεις και Υπουργεία, με τελευταίο αυτό των Εσωτερικών το 2016 -πήρε τη θέση στον ανασχηματισμό (τον λες και ‘εκκαθαρίσεις’) που έκανε ο ηγέτης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Eπί των ημερών του αντικαταστάθηκαν οι 45 από τους 65 Δημάρχους που άνηκαν στο -φιλοκουρδικό, αριστερό- Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και προκύψει με εκλογές. Τουλάχιστον 21 από όσους απομακρύνθηκαν, φυλακίστηκαν.

Στις 10/4 του 2020 η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή lockdown (για την ακρίβεια, απαγόρευσης κυκλοφορίας) για 48 ώρες, στις 31 πόλεις που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία. Η ανακοίνωση έγινε 3 ώρες πριν την έναρξη της απαγόρευσης και προκλήθηκε χάος, αφού όλοι έτρεχαν να προλάβουν να αγοράσουν ό,τι μπορούσαν. Δυο μέρες μετά ο Σόιλου υπέβαλε την παραίτηση του, ως υπεύθυνος της πρόκλησης πανικού. Ο Ερντογάν δεν την έκανε αποδεκτή, με το hashtag #İstifayıKabulEtmiyoruz (δεν δεχόμαστε την παραίτηση) να trendαρει.

Το Φλεβάρη του 2021, με εντολή του Σόιλου συνελήφθησαν 700 μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, κίνηση που προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανισμών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου επισκέφτηκε τους συλληφθέντες, με τον Σόιλου να υπερασπίζεται την απόφαση του, λέγοντας πως “ουδείς αρνήθηκε ότι έχει σχέσεις με τον PKK”. Απείλησε τον Ιμάμογλου πως θα τον καταστρέψει “αν συνεχίσει να ασχολείται με τις δουλειές άλλων”. Για να ολοκληρώσουμε το προφίλ του Σόιλου πρέπει να σημειώσουμε και ότι είναι η κύρια αντιδυτική φωνή της Τουρκίας, δηλωμένος εχθρός της ομοφυλοφιλίας και -για το λαό- ο επικρατέστερος να συνεχίσει το έργο του Ερντογάν.

Για αυτόν τον πολιτικό, ο Πέκερ είπε ότι “τον προστάτεψα από αντίπαλες φατρίες που υπάρχουν μέσα στο ΑΚΡ”, όπως ανέλυε τους λόγους που κάποιοι θέλουν να εξαφανιστεί.

Πάμε τώρα, και στο βασικό ερώτημα: πώς γίνεται να μη φοβάται ο Πέκερ για τη ζωή του;

Στην ιστοσελίδα του συστήνεται ως άνθρωπος που “από παιδί τα έβαζα με όλους -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου- για ό,τι πίστευα πως ήταν αλήθεια. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω, όσο είμαι ζωντανός“. Επισημαίνει εν τω μεταξύ, πως αυτό που σιχαίνεται στη ζωή “είναι το ψέμα και οι άπιστοι άνθρωποι” και τονίζει ότι “όσο ζω δεν έχω υπάρξει από αυτούς τους ανθρώπους που σκέφτονται για το φόβο, το βασανισμό, τη φυλακή ή το θάνατο. Και δεν θα το κάνω ποτέ. Επίσης, λυπάμαι όσους το κάνουν“.  Στο μυαλό του η μόνη τιμωρία είναι “να μου αφαιρεθεί το δικαίωμα να ζήσω ως έντιμος άνθρωπος μπροστά στα μάτια του Αλλάχ. Θεωρώ ως υπέρτατη δυστυχία να ορίζει άλλος τις αποφάσεις και τη μοίρα σου. Η αξιοπρέπεια είναι το μόνο που δεν μας εγκαταλείπει, αν δεν το εγκαταλείψουμε εμείς”.

“Προτιμώ να είμαι ένα τίμιο τίποτα από ένας μπάσταρδος αυτοκράτορας”

Από τα 20 έως σήμερα δεν ξέρει πως είναι η ζωή χωρίς άγχος. Είναι κάτι που του συμβαίνει από το 1990. Τότε αποκαλύφθηκε η σχέση της μαφίας με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας επί πολιτικών δολοφονιών. Ο Πέκερ ήταν εκ των γκάγκστερ που εκτελούσαν τις εντολές κυβερνώντων. Συνελήφθη ουκ ολίγες φορές για πλήθος λόγων (εκβιασμό, προστασία, υποκίνηση δολοφονίας, ληστεία, πλαστογράφηση, ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση) και εξέτισε διάφορες ποινές φυλάκισης. Η τελευταία ολοκληρώθηκε το 2014. Διαπίστωσε πως η omerta τον είχε κάνει αγαπητό στους κύκλους του κυβερνητικού κόμματος (ΑΚΡ). Δηλαδή, του Ερντογάν. Παρεμπιπτόντως, το 2008 παντρεύτηκε τη δικηγόρο του.

Έξι χρόνια μετά είχε αρκετούς φίλους στα υψηλότερα κλιμάκια, για να τον ενημερώσουν πως είχε ανοίξει έρευνα -από τον Υπουργό Εσωτερικών-, που αφορούσε τη δράση του, ώστε να εγκαταλείψει εγκαίρως την Τουρκία. Έκανε την ηρωική έξοδο στις αρχές του 2020, όταν πήγε από την Τουρκία στο Μαυροβούνιο, από εκεί στο Μαρόκο και μετά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έκτοτε ουδείς ξέρει πού είναι. Εκείνος υποστηρίζει πως ζει στο Ντουμπάι. Σίγουρα δεν είναι στο σπίτι του στην Τουρκία, όπου κάνει τακτικά εφόδους η αστυνομία. Επίσης, συνελήφθη ο αδελφός του -λόγω της αποκάλυψης για την εμπλοκή του στη δολοφονία του Άνταλι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα