Σύνοδος Κορυφής: Ο Μπορέλ “κλείνει το μάτι” στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μπορέλ “κλείνει το μάτι” στην Τουρκία
European Council President Charles Michel shown on a screen, center, speaks during a video conference of a EU summit at the Elysee Palace in Paris, Thursday March 25, 2021. The looming third wave of coronavirus infections and Europe's struggle to mount a vaccination drive will dominate Thursday's EU video summit. (AP Photo/Michel Euler, Pool) AP

"Θετικές εξελίξεις" από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και εύθραυστη κατάσταση "βλέπει" ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής.

Ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής κατα την οποία, όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα παρουσιάσουν την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Όπως σημείωσε “τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση”.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Κουρτς: Συνεπής στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, την ανάγκη «να υπάρχει μία συνεπής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις εκτόνωσης», και την διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, ενόψει της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών από τη βία και την αίτηση για απαγόρευση του κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης HDP, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια συνεπή θέση από την ΕΕ απέναντι στην ‘Αγκυρα.

European Council President Charles Michel speaks with EU leaders, via videoconference link, during a EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, March 25, 2021. European Union leaders are looking for ways of ramping up COVID-19 vaccination across the region during their virtual meeting Thursday amid shortage of doses, spikes of new coronavirus cases, a feud with the United Kingdom and internal quarrels. (Yves Herman, Pool via AP) AP

 

Και αυτό, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις για εκτόνωση της κατάστασης, σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στο ζήτημα του τρόπου σωστής αντιμετώπισης της Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο, έπειτα από τα φερόμενα ως συμβιβαστικά μηνύματα από την πλευρά της ‘Αγκυρας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας την, εδώ και πολύ καιρό, υποστήριξη από μέρους του μίας οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Μέρκελ: “Καλή είδηση” το δείγμα αποκλιμάκωσης

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

Περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα», έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγμα αποκλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας – και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσφυγικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα