Συρία: Τα παιδιά του πολέμου

Συρία: Τα παιδιά του πολέμου
Παιδιά από τη Συρία κοιμούνται σε σταθμό λεωφορείων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας AP Photo/Felipe Dana

Σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ένα εκατομμύριο εξ αυτών ως πρόσφυγες, ενώ η χώρα βρίσκεται στο έλεος της σύρραξης εδώ και 9 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Τα παιδιά πληρώνουν βαρύ τίμημα στον πόλεμο της Συρίας, επισημαίνει, σε ένα δελτίο τύπου το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Η Unicef προχώρησε σε μια καταγραφή στοιχείων ειδικά για τα παιδιά κι αφορά το διάστημα 2014-2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου “5.427 παιδιά σκοτώθηκαν”, ήτοι “ένας θάνατος κάθε δέκα ώρες” και “1.639 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες”. Παράλληλα, σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ένα εκατομμύριο εξ αυτών ως πρόσφυγες, ενώ η χώρα βρίσκεται στο έλεος της σύρραξης εδώ και 9 χρόνια.

“Περίπου 5.000 παιδιά στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν”, ορισμένα εξ αυτών ηλικίας “μόλις 7 ετών”, συνεχίζει η Unicef, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι 1.000 υποδομές υγείας ή εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επίθεση.

“Η σύρραξη εισέρχεται στη δέκατη χρονιά της και εκατομμύρια παιδιά μπαίνουν στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους αντιμέτωπα με τον πόλεμο, τη βία, τον θάνατο και τον εκτοπισμό” καταγγέλλει η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε, που μόλις επέστρεψε από τη Συρία.

“Οικογένειες μας είπαν ότι, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα παιδιά τους να εργαστούν ή να παντρέψουν τις κόρες τους σε πολύ μικρή ηλικία” συμπλήρωσε ο Τεντ Τσάιμπαν, περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας. “Κανένας γονιός δεν πρέπει να αναγκάζεται να κάνει τέτοιου είδους επιλογή”.

Τουλάχιστον 384.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 116.000 άμαχοι, σκοτώθηκαν στον πόλεμο, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα