Σκάνδαλο Volkswagen: Η νορβηγική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την απάτη. Η Αυστραλία ζήτησε διευκρινίσεις

Σκάνδαλο Volkswagen: Η νορβηγική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την απάτη. Η Αυστραλία ζήτησε διευκρινίσεις

Συνεχίζεται η αναταραχή μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Volkswagen, αυτή τη φορά είναι η νορβηγική αστυνομία που ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση ενώ και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου ζητούν εξηγήσεις από τη Γερμανία

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για να διαπιστώσει αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει πουλήσει στη Νορβηγία οχήματα που φέρουν το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων.

«Μετά την αποκάλυψη της επονομαζόμενης “υπόθεσης Volkswagen” στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και την παραδοχή μιας γενικευμένης απάτης, η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας θα ερευνήσει για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε αδίκημα στη Νορβηγία και αν υπάρχει μια κάποια επίπτωση από την απάτη αυτή στα μοντέλα που αφορά και που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας» αναφέρει η αστυνομία της Νορβηγίας σε ανακοίνωσή της.

Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά τα αυτοκίνητα της Volkswagen έδωσε και η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά την πρόσφατη ομολογία της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις κατά τους ελέγχους για την εκπομπή ρύπων στις ΗΠΑ.

Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, ARAI, να κάνει μια αξιολόγηση των αυτοκινήτων της Volkswagen που πωλούνται στην Ινδία για να αποφανθεί αν παραβιάζουν και στη χώρα αυτή τους νόμους περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί από αυτούς στις ΗΠΑ.

«Με επιστολή μας στην ARAI ζητούμε να ερευνήσει αν η Volkswagen πωλεί τα ίδια μοντέλα στην Ινδία τα οποία βρέθηκε ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Άμπουτζ Σάρμα, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Βαριάς Βιομηχανίας.

«Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί στην Ινδία ή όχι», είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα άλλος αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με το σκάνδαλο αυτό με τη Volkswagen που ξέσπασε προσφάτως στις ΗΠΑ.

Η VW δεν έχει σχολιάσει την είδηση αυτή μέχρι στιγμής σήμερα, που είναι ημέρα αργίας στην Ινδία.

Τέλος η Καμπέρα ζήτησε σήμερα από τον γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων να διευκρινίσει άμεσα αν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αφορά και τα αυτοκίνητα που πωλεί στην Αυστραλία.

«Αναμένουμε σύντομα εξηγήσεις από τη Volkswagen και την Audi και η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια τι πορεία θα ακολουθήσει», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας Πολ Φλέτσερ.

Αν το επίμαχο λογισμικό «χρησιμοποιήθηκε σε αυτοκίνητα Volkswagen ή Audi στην Αυστραλία, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανακυκλοφορήσουν στην αυστραλιανή αγορά και ότι αυτά που αφορά και κυκλοφορούν ήδη θα ανακληθούν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Αναστέλλει τις πωλήσεις η Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές πάντως αποφάσισαν να αναστείλουν τις πωλήσεις των "ύποπτων" μοντέλων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που πιστεύεται ότι είναι εφοδιασμένα με ένα ειδικό λογισμικό που παραποιεί τις μετρήσεις της εκπομπής ρύπων των κινητήρων ντίζελ.

Η Ομοσπονδιακή Οδική Υπηρεσία διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 180.000 οχήματα Audi, Seat, Skoda και Volkswagen που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2014.

ΗΠΑ: Η ρυθμιστική αρχή δεν έχει δώσει άδεια στη Volkswagen να πουλήσει τα νέα μοντέλα της με κινητήρες ντίζελ στη χώρα

Παράλληλα, η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος EPA, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Volkswagen δεν έχει λάβει από τις αμερικανικές αρχές άδεια για να πουλήσει τα νέα της μοντέλα του 2016 με κινητήρες ντίζελ στις ΗΠΑ

"Η Volkswagen δεν έχει λάβει πιστοποιητικό συμμόρφωσης από την EPA (...) για τα τετρακύλινδρα οχήματα ντίζελ" ανέφερε ο Κρίστοφερ Γκράντλερ, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής που εκδίδει τις άδειες για την πώληση οχημάτων στις ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές "δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι τα δεδομένα και τα στοιχεία που παρείχε η Volkswagen αποδεικνύουν πως τα οχήματά της σέβονται τα απαιτούμενα πρότυπα" πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα επηρεάσει κυρίως τις πωλήσεις του νέου Passat το οποίο παρουσιάστηκε θριαμβευτικά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

"Είμαστε σε συζητήσεις με την EPA και αναμένουμε πάντα ότι θα διαθέσουμε το Passat 2016 στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στις ΗΠΑ.

Νέος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Ματίας Μίλερ

Ο Ματίας Μίλερ αναλαμβάνει νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Volkswagen, με άμεση ισχύ, όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Μίλερ ανέφερε ότι η βασική του προτεραιότητα θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον όμιλο VW.

Ο Μίλερ, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Porsche, διαδέχεται στην ηγεσία της μεγαλύτερης κατασκευάστριας οχημάτων στην Ευρώπη τον Μάρτιν Βίντερκορν, που παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου της χειραγώγησης των ελέγχων των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ εκατομμυρίων οχημάτων της Φολκσβάγκεν, χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το ΔΣ της Volkswagen χαρακτήρισε «ηθική και πολιτική καταστροφή» για τον όμιλο το σκάνδαλο αυτό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκάνδαλο Volkswagen: Ο Ματίας Μίλερ της Porsche αναλαμβάνει νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας

Σκάνδαλο Volkswagen: Η εταιρία θα δώσει ονόματα. Αναταράξεις στη γερμανική οικονομία

Σκάνδαλο Volkswagen: Γερμανοί 'έδωσαν' τη VW στους Αμερικανούς, που δεν είχαν πάρει είδηση

SHARE:

24Media Network