Σόιμπλε: Δεν καταστρεφόμαστε χωρίς μεγάλο συνασπισμό

Σόιμπλε: Δεν καταστρεφόμαστε χωρίς μεγάλο συνασπισμό

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας τοποθετήθηκε για το δυσεπίλυτο ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο συμφέρον από μια σταθερή κυβέρνηση. Εάν καταστεί δυνατό καλώς, εάν όμως δεν γίνει δεν αποτελεί και καταστροφή. Μπορεί να γίνει και διαφορετικά», είπε σιβυλλικά ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος πλέον της γερμανικής Βουλής, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus».

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δηλώσεις στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας εν όψει του έκτακτου συνεδρίου το Σαββατκύριακο στη Βόννη:

«Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί . Αυτό όμως είναι κατά την άποψή μου δυνατόν και αν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση (ενν. μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες)» είπε η Μάλου Ντράιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Der Spiegel», αντικρούοντας απόψεις εντός του κόμματός της οι οποίες προτιμούν να γίνει απαραιτήτως εκτός κυβερνήσεως. «Αυτό ίσως να είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας από προηγούμενες συμμετοχές σε κυβερνήσεις. Ο ρομαντισμός της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί όμως λύση», πρόσθεσε η σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

«Εάν το (έκτακτο) συνέδριο, (σ.σ. το οποίο θα γίνει στη Βόννη το Σαββατοκύριακο) κλείσει την πόρτα σε ένα νέο συνασπισμό, θα γίνουν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές. Το SPD εκτίθεται έτσι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν αποτελεί φυσικό νόμο ότι θα λάβει τις ίδιες ψήφους που ελάμβανε μέχρι τώρα. Μπορεί το αποτέλεσμα να γίνει ακόμα χειρότερο», είπε ο Στέφαν Βάιλ, επίσης σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».

Επίσης ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ αντιπρόεδρος του SPD δήλωσε στην «Rhein-Neckar-Zeitung» ότι «σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού μπορούν να επιτευχθούν πολλά για τους πολίτες», τασσόμενος έτσι υπέρ του Ναι στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα