Σοκάρει δημοσκόπηση του Yougov: Ένας στους 5 Αμερικανούς υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο

Σοκάρει δημοσκόπηση του Yougov: Ένας στους 5 Αμερικανούς υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο
Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, 6 Ιανουαρίου 2021. AP

Ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τα όσα έγιναν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο, στο εσωτερικό των ΗΠΑ δεν φαίνεται να υπάρχει επίγνωση του πλήγματος που έχει υποστεί η χώρα. Τι αποκαλύπτει έρευνα του Yougov

Μουδιασμένος παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στην “καρδιά” των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την εισβολή οπλισμένων οπαδών του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να εμποδίσουν την κύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Το πρωτοφανές περιστατικό αποτελεί μια απειλή για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ και καταδεικνύει εμφανώς όχι μόνο την διαχειρισιακή ανικανότητα της κρίσης (αστυνομικοί βοήθησαν τους διαδηλωτές να εισχωρήσουν στο κτίριο, ενώ υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση της Εθνοφρουράς στο περιστατικό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις διαδηλωτές) αλλά και τον εθνικό διχασμό που έχει επιφέρει με την πολιτική και τις “κραυγές” του.

Ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τα όσα εξελίχθησαν χθες, Τετάρτη 6/1, στο λίκνο της Δημοκρατίας των ΗΠΑ, στο εσωτερικό της χώρας δεν φαίνεται να υπάρχει επίγνωση του πλήγματος που έχει υποστεί η χώρα.

Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπικών ερευνών YouGov  (σε δείγμα 1.397 ατόμων) αποκαλύπτει ότι το 20% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο και ένα ποσοστό 42% με 50% αντιτίθεται στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Το 62% των ψηφοφόρων αποδέχονται ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για το πολίτευμα και το 71% αντιτίθενται στην κίνηση (οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ένας στους πέντε ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο. Σε αυτό το ποσοστό το 45% ανήκουν στους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Όσον αφορά τον υπεύθυνο για όσα εξελίχθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσιγνκτον, όπου το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ευθύνη βαρύνει τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Ένα ποσοστό ψηφόρων που κυμαίνεται από 42% έως 50% υποστηρίζει ότι θα ήταν ανάρμοστο να απομακρυνθεί ο Τραμπ εσπευσμένα από την εξουσία, βάσει της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Στο ερώτημα εάν οι οπαδοί του Τραμπ που προέβησαν στην πρωτοφανή επίθεση είναι εξτρεμιστές, τρομοκράτες, εγκληματίες ή πατριώτες (με δυνατότητα επιλογής παράπανω από μίας απάντησης), το 52% θεωρεί ότι είναι εξτρεμιστές, το 49% επέλεξε τρομοκράτες, το 41% εγκληματίες και υπάρχει κι ένα 15% που τους θεωρεί πατριώτες:

Τέλος, στο ερώτημα εάν η εισβολή στο Καπιτώλιο αποτελεί απειλεί για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ, έξι στους δέκα υποστηρίζουν πώς αποτελεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα