Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ
O Τζο Μπάιντεν και επισήμως πρόεδρος των ΗΠΑ AP

Το Κογκρέσο κήρυξε επίσημα τον Τζο Μπάιντεν πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ιστορική συνεδρίαση που στιγματίστηκε από την εισβολή ενόπλων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Το Κογκρέσο ανακοίνωσε επίσημα πριν λίγα λεπτά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και τον κήρυξε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων απερρίφθησαν οι ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα σε τρεις πολιτείες.

Ειδικότερα, τα δύο σώματα απέρριψαν κατά τις μαραθώνιες συνεδριάσεις τους -που καθυστέρησε εξαιτρίας της εισβολής ενόπλων οπαδών του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου στο Καπιτώλιο – την πρωτοβουλία συμμάχων του Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη Μπάιντεν στις πολιτείες της Τζόρτζια, της Αριζόνα και της Πενσιλβάνια.

Η Βουλή απέρριψε αρχικά την ένσταση για την Αριζόνα με 303 ψήφους έναντι 121. Νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.

Λίγο αργότερα η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε (και σε αυτή την περίπτωση με συντριπτική πλειοψηφία -92 έναντι 7 ψήφων) την πρωτοβουλία να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσιλβάνια. Το ίδιο έγινε και για τις ενστάσεις στην Τζόρτζια.

AP

Τραμπ: Διαφωνώ αλλά θα γίνει ομαλή μεταβίβαση εξουσίας

Ο απερχόμενος πρόεδρος σε δήλωση που εξέδωσε σχετικά με την εκλογική πιστοποίηση και την επίσημη κήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, ανέφερε πως διαφωνεί με το αποτέλεσμα, ωστόσο, δήλωσε πως θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου:

«Παρόλο που διαφωνώ απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου. Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλιστεί ότι μετρήθηκαν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της σπουδαιότερης πρώτης περιόδου στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά!»

Εισβολή ενόπλων στο λίκνο της Δημοκρατίας

Ακολουθώντας την προτροπή του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ομιλία του κάλεσε τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Καπιτώλιο, όπου το κογκρέσο επρόκειτο να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, εκατοντάδες ακροδεξιοί, σε πολλές περιπτώσεις ένοπλοι, έφτασαν μέχρι τα σκαλιά του κτιρίου, καταφέρνοντας μάλιστα, να εισβάλουν σε αυτό.

Τα όσα ακολούθησαν άφησαν τις ΗΠΑ βαθιά τραυματισμένες και κατέδειξαν τον διχασμό που έχει προκαλέσει στη χώρα ο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα φαίνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος ξόδεψε το τελευταίο πολιτικό κεφάλαιο που του απέμενε, με υπουργούς πλέον να συζητούν εσπευσμένη καθαίρεση, νωρίτερα από την ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Police keep a watch on demonstrators who tried to break through a police barrier, Wednesday, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington. As Congress prepares to affirm President-elect Joe Biden's victory, thousands of people have gathered to show their support for President Donald Trump and his claims of election fraud.(AP Photo/John Minchillo) AP

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στις ΗΠΑ AP

Υποστηρικτές του Τραμπ στο Καπιτώλιο AP

 
Υποστηρικτής του Τραμπ κρατάει τη Βίβλο AP

Διαδηλωτές στις ΗΠΑ σπάνε τον αστυνομικό κλοιό AP

Το κύκνειο άσμα του Τραμπ ήταν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα AP

Επρόκειτο για μία πρωτοφανή στιγμή -ακόμη και για τα δεδομένα της προεδρίας Τραμπ- με διαδηλωτές να καταφέρνουν να μπουν ένοπλοι σε ένα από τα καλύτερα, τουλάχιστον θεωρητικά, φυλασσόμενα κτίρια στον κόσμο.

Το κύκνειο άσμα του Τραμπ ήταν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα AP

Τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, οδηγήθηκαν στην ασφάλεια με την βοήθεια της αστυνομίας, η στάση της οποίας πάντως προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για “διευκόλυνση” της εισβολής και ανοχή στους οπλισμένους οπαδούς του Τραμπ.

Το κύκνειο άσμα του Τραμπ ήταν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα AP

Τέσσερις διαδηλωτές νεκροί και αρκετοί αστυνομικοί τραυματίες είναι, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πρωτοφανών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ουάσινγκτον το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν τέσσερις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί οι νεκροί. Νεκροί είναι η γυναίκα που δέχθηκε πυρά εντός του κτιρίου, άλλες δύο γυναίκες και ένας άνδρας που τραυματίστηκαν σοβαρά στα επεισόδια, εμταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου και κατέληξαν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 52 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 47 εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου. Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Η απροκάλυπτη αυτή επίθεση απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία των ΗΠΑ, καθώς αποτελεί την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στην αμερικανική ιστορία με στόχο την παράνομη διατήρηση της εξουσίας. Ο εθνικός διχασμός που επέφερε η διακυβέρνηση Τραμπ θα είναι και το πρώτο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Υποστηρικτές του Τραμπ στο Καπιτώλιο AP

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα