SOS του ΟΗΕ για τη Λιβύη: Όλοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων – Τεράστιος κίνδυνος ανάφλεξης

SOS του ΟΗΕ για τη Λιβύη: Όλοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων – Τεράστιος κίνδυνος ανάφλεξης
Στρατός στη Λιβύη AP

Η κατάσταση στη Λιβύη μπορεί άμεσα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο όπως αναφέρει ο ΟΗΕ ο οποίος παρατηρεί ότι καταστρατηγείται συνεχώς το εμπάργκο όπλων. Ο ρόλος της Τουρκίας και η εμπλοκή της Αιγύπτου.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στη Λιβύη η επικεφαλής της αποστολής υποστήριξης του ΟΗΕ στην πολύπαθη χώρα.

Η Στέφανι Ουίλιαμς, όπως αναφέρουν οι Financial Times, υπογραμμίζει ότι κίνδυνος ανάφλεξης και εκτεταμένου πολέμου στη χώρα με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σύρτη είναι πλέον τεράστιος.

Χαρακτηριστικά τονίζει ότι “υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για εξέλιξη της σύγκρουσης σ’ έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων (proxy war) o οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι ελεγχόμενος.

Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Η Ουίλιαμς διαπίστωσε (για μία ακόμη φορά είναι η αλήθεια) ότι το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει με απόφασή του ο ΟΗΕ καταστρατηγείται συνεχώς και από πολλές πλευρές.

Είναι βέβαια κοινό μυστικό ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου εξοπλίζονται από το εξωτερικό. Την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στηρίζει εμπράκτως η Τουρκία (με Σύρους μισθοφόρους και στρατιωτικό υλικό) αλλά και το Κατάρ.

Επιπρόσθετα, τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, που εξακολουθούν να ελέγχουν τη Σύρτη αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φέρεται να εξοπλίζει η Αίγυπτος αλλά η Ρωσία, μέσω της μισθοφορικής ομάδας της Wagner.

Η Λιβύη έτσι εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις στο έτσι και αλλιώς εύφλεκτο τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα