Σουδάν: Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Από τη διαδήλωση στο Χαρτούμ το Σάββατο
Από τη διαδήλωση στο Χαρτούμ το Σάββατο AP

Στους 11 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών των κινητοποιήσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σουδάν.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν το Σάββατο στο Σουδάν, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και να ζητήσουν την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική μετάβαση.

Από την έναρξη των φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων, την Δευτέρα, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση και διέλυσε όλους τους θεσμούς αυτής της πάμφτωχης χώρας που μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από ένοπλες συρράξεις.

ADVERTISING

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους να μην αντιμετωπιστούν με βία οι διαδηλωτές, εκτιμώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα αποτελέσουν «ένα τεστ για τις προθέσεις των στρατιωτικών».

Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πόλη Κεσάλα στα ανατολικά, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν «Όχι στο στρατιωτικό καθεστώς» και «Όχι στην επιστροφή στο παρελθόν».

Στο Ομντουρμάν, στα προάστια του Χαρτούμ, δύο διαδηλωτές χτυπήθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο στομάχι και ο άλλος στο κεφάλι, σύμφωνα με ένα συνδικάτο φιλοδημοκρατικών γιατρών. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τις τελευταίες ημέρες έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 170 άνθρωποι στις διαδηλώσεις.

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον καλούσαν «να μην υποχωρήσει». Αρκετές εκατοντάδες απέκλεισαν έναν οδικό άξονα στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, τον «εμπορικό πνεύμονα» της χώρας.

«Θέλουμε ένα πολιτικό καθεστώς και αυτή τη φορά δεν θα δεχτούμε τη μοιρασιά με τους στρατιωτικούς, πρέπει να είναι 100% πολιτικό», είπε ένας διαδηλωτής, ο Χάσεμ αλ Τάγιεμπ, στο Χαρτούμ.

"Πρόσχημα"

Οι Σουδανοί, που εδώ και 65 χρόνια κυβερνώνται σχεδόν αδιάκοπα από τους στρατιωτικούς, δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στο πραξικόπημα.

Από τον Αύγουστο του 2019 τη διακυβέρνηση στο Σουδάν είναι αναλάβει μια πολιτικοστρατιωτική ηγεσία, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και να παραδώσει τελικά την εξουσία σε μια κυβέρνηση στρατιωτιών. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η ανατροπή του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια αφού κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Η συμφωνία μεταξύ του στρατού και των πολιτικών κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε με τη σύλληψη, την Δευτέρα, των περισσότερων πολιτικών ηγετών. Οι ΗΠΑ, απαιτώντας την αποκατάσταση της κυβέρνησης και την απελευθέρωση των συλληφθέντων, διέκοψαν την οικονομική βοήθειά τους στο Σουδάν ενώ η Αφρικανική Ένωση το απέβαλε από τις τάξεις της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφρική
SHARE:

24Media Network