Σουηδία: Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2023

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson AP

Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρίου του Συμβουλίου της ΕΕ. Προτεραιότητα θα είναι "μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη" δήλωσε με ανακοίνωσή της η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.

Η Σουηδία αναλαμβάνει σήμερα Κυριακή 1η Ιανουαρίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τσεχία για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

"Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια περίοδο που η Ένωση είναι αντιμέτωπη με ιστορικές αλλαγές", είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

ADVERTISING

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ο Κρίστερσον αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ως τα βασικά θέματα που θα προωθήσει η Στοκχόλμη.

Προτεραιότητα της Σουηδίας θα είναι "μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη", υπογραμμίζεται.

Ο Κρίστερσον και η συντηρητική κυβέρνησή του δεν είναι πολύ γνωστοί στην ευρωπαϊκή σκηνή, καθώς ανέλαβαν την εξουσία πριν περίπου δυόμιση μήνες. Εξάλλου ο Κρίστερσον είναι ο πρώτος Σουηδός πρωθυπουργός που συνεργάζεται στενά με το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έχουν σχηματίσει οι Μετριοπαθείς του Κρίστερσον με άλλα κόμματα της δεξιάς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Ωστόσο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο και διαθέτουν περισσότερες έδρες από τους Μετριοπαθείς, γεγονός που σημαίνει ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες μπορούν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σουηδία, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network