Sputnik-V: Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν σε συζητήσεις για τη χρήση του στην Ευρώπη

Sputnik-V: Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν σε συζητήσεις για τη χρήση του στην Ευρώπη
Το εμβόλιο Sputnik-V AP

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολών και κοινής παραγωγής του Sputnik-V εν μέσω έλλειψης εμβολίων στην Ευρώπη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουήλ Μακρόν συζήτησαν για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V της Ρωσίας και το ενδεχόμενο χρήσης του στην Ευρώπη, σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη (30/3), δήλωσε το Κρεμλίνο.

Η δήλωση της Μόσχας ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων οι ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολών και κοινής παραγωγής του εμβολίου σε χώρες της ΕΕ. Δεν διευκρινήστηκε ποιος έθεσε το ζήτημα, σύμφωνα με τον Guardian.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι ανοιχτή στη χρήση του Sputnik V εάν και όταν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με τον εκπρόσωπο της Merkel Steffen Seibert να λέει ότι ένα ενδεχόμενο πράσινο φως από τον EMA θα έκανε το πλάνο «να αξίζει να εξεταστεί για τη Γερμανία».

Αναφερόμενη στο ρωσικό εμβόλιο, η ίδια η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία «πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί» από τον EMA, ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας είπε την περασμένη εβδομάδα πως «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα εάν έχουν εγκριθεί από τον EMA».

Η Γαλλία βρισκόταν σε άλλο μήκος κύματος μέχρι στιγμής, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, την περασμένη εβδομάδα να κατηγορεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα ότι χρησιμοποιούν τα εμβόλια τους για να κερδίσουν επιρροή και “πόντους” στο εξωτερικό.

«Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισής του, το εμβόλιο Sputnik V είναι περισσότερο μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας», δήλωσε ο Le Drian στο ραδιόφωνο France Info.

Το εμβόλιο Sputnik-V αποκτά αποδοχή στην Ευρώπη

Οι ειδικοί της ΕΕ πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία τον Απρίλιο για να ελέγξουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και να επιθεωρήσουν τη διαδικασία παραγωγής.

Η Ρωσία πραγματοποίησε τον Αύγουστο κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας και οι κριτικές από τότε ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικές, με τα αποτελέσματα δημοσίευσης The Lancet που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

Οι ρώσοι κατασκευαστές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι η χώρα στοχεύει να παράγει 178 εκατομμύρια μεμονωμένες δόσεις Sputnik V και δύο άλλα εμβόλια, EpiVacCorona και CoviVak, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επίσης συνάψει συμφωνίες παραγωγής με 10 άλλες χώρες για την παραγωγή εμβολίων εκτός της Ρωσίας.

Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένεται να ξεκινήσει την από κοινού παραγωγή εμβολίων Sputnik V στο εργοστάσιό της στη Βαυαρία της νότιας Γερμανίας, με δόσεις να αρχίζουν να είναι διαθέσιμες από τον Ιούνιο. Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως δυνητικοί τόποι παραγωγής για το Sputnik V εντός της ΕΕ.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης την πυρηνική αντιπαράθεση του Ιράν και τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Κρεμλίνο. Δήλωσαν επίσης ότι ο Πούτιν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny κατά τη διάρκεια μιας ειλικρινούς συζήτησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα