Στα άκρα η κόντρα Ρώμης - Κομισιόν: "Αρμαγεδδών" αν κάνετε την Ιταλία Ελλάδα

O Ματέο Σαλβίνι
O Ματέο Σαλβίνι AP

Βολές κατά της Κομισιόν εξαπέλυσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Λέγκας και στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών, Κλαούντιο Μπόργκι προειδοποιώντας πως "η ελληνική κρίση θα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε όσα θα ακολουθήσουν σε περίπτωση "μπλόκου" του ιταλικού προϋπολογισμού".

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό, που φέρεται να μη παίρνει "πράσινο φως" από την Κομισιόν, ενώ οι Ιταλοί επιμένουν ότι το προσχέδιό τους δεν έχει απορριφθεί.

Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει με δηλώσεις του ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Λέγκας και ο στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σλαβίνι και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Κάτω Βουλή , προειδοποιώντας για "Αρμαγεδδώνα".

«Αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ηλίθιος, να νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ελληνική «εργαλειοθήκη» εναντίον μας, θα δει ότι η κρίση δεν θα είναι η κρίση της Ελλάδας εις το τετράγωνο αλλά στον κύβο».

ADVERTISING

«Στην Ελλάδα η ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό πρόβλημα σε μια καταστροφή εξαιτίας των λάθος εκτιμήσεων αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», είπε στην Daily Telegraph.

Ντι Μάιο: Διάλογος ναι, αλλά δεν υπάρχει Plan B

Στην χθεσινή επιστολή Μοσκοβισί - Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. «Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο.

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

 «Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Γιούνκερ: Αν χρειαστεί θα υπάρξουν αλλαγές

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του , όμως αποτιμά τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε σήμερα σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 «Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στα "χαρακώματα" Ιταλία - ΕΕ για τον προϋπολογισμό

Κομισιόν: Απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας

SHARE:

24Media Network