Στα δύσκολα η λύση είναι το μαζί

Στα δύσκολα η λύση είναι το μαζί

Αυτό που οφείλουμε να θυμόμαστε όλοι, είναι ότι μπορούμε να ζητάμε βοήθεια και πως μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα

H εργασία της Έλενας Αλεξανδροπούλου – Χαραμή τα τελευταία πέντε χρόνια είναι να συνομιλεί με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους, του θυμού, του περιβάλλοντός τους.

Είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας και υποδέχεται καθημερινά δημότες της Αθήνας στο Επίκεντρο, έναν χώρο που η ActionAid Ελλάς δημιούργησε στον Κολωνό και στον οποίο παρέχονται δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες.

«Σπούδασα ψυχολογία γιατί μου άρεσε να ασχολούμαι με τον άνθρωπο και βρίσκομαι στο Επίκεντρο με αφορμή τη συνεργασία της ActionAid με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ.  Συχνά οι άνθρωποι που έρχονται στις συνεδρίες είναι αποπροσανατολισμένοι. Ενδεχομένως μπορεί να μην είναι σαφής ο λόγος που κάποιος έχει έρθει να εκφράσει τον προβληματισμό του. Να πει νιώθω περίεργα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται όλο αυτό. Έχω θυμό; Έχω άγχος; Έχω ανάγκη να μιλήσω σε κάποιον; Η τελικά να πει ήρθα να δω τι είστε. Τι είναι αυτό που κάνετε εδώ.

Έχουμε μάθει να μη μιλάμε

Το περιβάλλον μας, η κοινωνία, τα στερεότυπα, συχνά μάς κάνουν να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μην εκφραζόμαστε. Μέχρι πρότινος, ήταν ταμπού να πας στον ψυχολόγο. Έλεγες ότι θα πας σε ψυχολόγο και σου έλεγαν θα πας να πεις τα θέματά μας σε άλλους, να τα μάθει ο κόσμος; Τώρα έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα. Βέβαια η συμβουλευτική δεν θα σου βγάλει πάντα θετικά συναισθήματα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας, μπορεί να θυμώσεις, να λυπηθείς. Μιλάς για πράγματα που δεν είχες σκεφτεί. Το αποτέλεσμα, είναι ότι βλέπεις στον άνθρωπο πως κάτι έχει αλλάξει. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, άνθρωποι που έρχονται στο Επίκεντρο δεν πιστεύουν πια στον εαυτό τους. Δεν έχουν στόχους. Η αυτοεκτίμησή τους είναι χαμηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση δεν ξέρουν τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν. Όταν όμως αρχίζουν και μιλάνε και συζητάνε, η συμβουλευτική κάπου τους οδηγεί. Κάνουν συνδέσεις και τελικά αυτό που συμβαίνει είναι μια συνειδητοποίηση.

Για παράδειγμα, όταν ήρθε η Μαρία* είχε πολυεπίπεδα προβλήματα. Το οικογενειακό περιβάλλον τής ασκούσε ψυχολογική πίεση και στα 30 της είχε αναπτύξει φοβίες. Δεν χρησιμοποιούσε το μετρό, το ασανσέρ, πάθαινε κρίσεις πανικού. Θεωρούσε τον εαυτό της αδύναμο και ανίκανο. Μετά από 16 συνεδρίες μου είπε ότι νιώθει σαν βράχος. Κατάφερε να βρει εργασία (γιατί έβαλε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα και να φύγει από το πατρικό της σπίτι), μπήκε στο ασανσέρ, μπήκε στο μετρό, κοινωνικοποιήθηκε, διαχειρίζεται το σπίτι, βάζει όρια.

Είναι εκπληκτικό όταν βλέπεις αυτή την αλλαγή. Νιώθεις ότι βοηθάς ουσιαστικά τον άνθρωπο. Όλες οι συμβουλευόμενές μου, μιας και οι περισσότερες είναι γυναίκες, παρουσιάζουν στην πορεία εντυπωσιακές αλλαγές, αρχίζουν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ντύνονται, βάφονται, φτιάχνονται. Αλλάζει όλη η ψυχολογία τους και προσέχουν τον εαυτό τους. Αυτό έχει να κάνει πολύ και με τον χώρο που έχουμε δημιουργήσει εδώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό,  ότι είναι ένα πολύ προσεγμένο και ωραία φτιαγμένο περιβάλλον. Οι άνθρωποι που μπαίνουν δε νιώθουν ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Νιώθουν ότι υπάρχουν.

Αυτό που οφείλουμε να θυμόμαστε όλοι, είναι ότι μπορούμε να ζητάμε βοήθεια και πως μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Τα προβλήματα λύνονται. Όλα λύνονται».

Το Επίκεντρο βρίσκεται στην οδό Πέτρας 93 στον Κολωνό και προσφέρει δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες σε συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την κρίση. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή τηλεφωνήστε στο 2155557345.

*Το όνομα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

(Φωτογραφία: Studio Kominis/ActionAid)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα