Ισπανία: Στα όριά του το σύστημα απονομής ασύλου – Τεράστιες οι μεταναστευτικές ροές

Ισπανία: Στα όριά του το σύστημα απονομής ασύλου – Τεράστιες οι μεταναστευτικές ροές
Πρόσφυγες κοιτάζουν πίσω από τον φράχτη Hot Spot AP

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ισπανία με τη ραγδαία αύξηση των αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τους αιτούντες άσυλο και το σύστημα απόδοσης του ασύλου.

Τα ίδιο, σε σημασία και ένταση, πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον και η Ισπανία η οποία προσπαθεί να βρει, επί ματαίως λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας “El Pais”, oι αιτήσεις για άσυλο έχουν ήδη φτάσει τις 95.000 για το 2019 κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018.

Οι άνθρωποι που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία προέρχονται κυρίως από την ισπανόφωνη Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Βενεζουέλα η οποία έχει να αντιμετωπίσει κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης τα τελευταία χρόνια αλλά επίσης υπάρχουν άνθρωποι από την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα κτλ.

Το 20% των αιτήσεων αφορά ανήλικους ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με ολόκληρες οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει μαζικά αναζητώντας μία καλύτερη τύχη σε χώρα όπου μπορούν να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπολογίζει ότι οι ροές θα αυξηθούν και άλλο λόγω της έντονης πολιτικής αστάθειας στη Λατινική Αμερική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα