Στάση αναμονής για τη νέα ελληνική κυβέρνηση δίνει το Eurogroup

default image

Το eurogroup δείχνει διατεθειμένο να δώσει χρόνο στη νέα κυβέρνηση να προετοιμαστεί. Στην Ελλάδα ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ

To Eurogroup της Δευτέρας είχε φυσικά στραμμένο το βλέμμα του στην Ελλάδα, που άλλαζε σελίδα και πολιτική μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση που βγαίνει από το σημερινό συμβούλιο είναι πως το Eurogroup θα περιμένει, δίνοντας χρόνο στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση να διαμορφώσει το επιτελείο της και να σχηματίσει την πολιτική της.

Θα περιμένουμε για να δούμε τη στάση της κυβέρνησης “τόσο ως προς την αξιολόγηση της τρόικα, όσο και για το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω βοήθειας” στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Ντάισελμπλουμ θα επισκεφθεί μέσα στις επόμενες μέρες την Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό.

Τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα. Το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη τακτική συνεδρίαση, στις 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 12 μέρες πριν τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε  πως στόχος είναι να μην φύγει καμία χώρα από την ευρωζώνη, και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ.

Χαιρετίζω τον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο επίτροπος Οικονομικών Μιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε τον ταχύ σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως επιτρέπει την γρήγορη συνέχιση των επαφών με τους δανειστές.

Τόνισε πως το σημείο διαφοράς μεταξύ της Ευρώπης και της νέας κυβέρνησης δεν είναι ο «στόχος», που είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας και η επίτευξη ευημερίας, αλλά τα «μέσα» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε δημιουργικά με τη νέα κυβέρνηση», τόνισε.

Σημείωσε πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πιστή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες, που «έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ σχολίασε πως ο μηχανισμός EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, κατέχοντας το 44% του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα