Στέιτ Ντιπάρτμεντ για 12 μίλια: "Να επιλύσετε τα ζητήματα οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο"

Ελληνικές φρεγάτες
Ελληνικές φρεγάτες EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης. Προτροπή για αποφυγή απειλών και προκλητικής ρητορικής.

Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

ADVERTISING

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, απειλώντας ξανά την Ελλάδα με τους πυραύλους Tayfun.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παραγωγή πυραύλων Tayfun, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα προς τη χώρα μας.

"Φτιάχνουμε μόνοι μας αυτούς τους πυραύλους; Τους φτιάχνουμε με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα πανικοβάλλεται", είπε.

"Οι εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδα- λένε "κοιμάστε". "Ο Τούρκος" λένε "στέλνει τον Tayfun από τη Σμύρνη". Έχει εμβέλεια 561 χλμ. Είπα στους συνεργάτες μου ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, πρέπει να το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, ο Ερντογάν σημείωσε, απειλώντας ξανά τη χώρα μας: "Όταν μεταδόθηκε αυτή η είδηση, τι άρχισαν να λένε οι Έλληνες; "Θα χτυπήσουν την Αθήνα". Κάτσε φρόνιμα, συμπεριφέρσου καλά. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με Αθήνες κλπ.. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ελλάδα, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network