Στη Νότια Κορέα η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

Πλωτή πόλη
Πλωτή πόλη VIDEO PRINTSCREEN

Στη Νότια Κορέα θα δημιουργηθεί η πρώτη πόλη του πλανήτη που θα είναι χτισμένη εξ ολοκλήρου πάνω στη θάλασσα. Το πρότζεκτ θα είναι 100% φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα σχέδια για την πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο η οποία θα βρίσκεται στα ανοιχτά της πόλης Μπουσάν στη Νότια Κορέα, παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η πόλη ονομάζεται OCEANIX Busan και θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τις παράκτιες πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

ADVERTISING

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για ορισμένα μικρά νησιά και ακτές με χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε η έκθεση της IPCC που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 20 έως 22 εκατοστά από το 1880. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ένα τρίτο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας συνέβη τα τελευταία 25 χρόνια.

Η πόλη θα μπορεί να φιλοξενήσει αρχικά 12.000 άτομα και θα παράγει τη δική της τροφή, ενέργεια και πόσιμο νερό. Διαθέτει επίσης έξι ολοκληρωμένα συστήματα: μηδενικά απόβλητα και κυκλικά συστήματα, συστήματα νερού κλειστού κυκλώματος, τρόφιμα, μηδενική ενέργεια, καινοτόμα κινητικότητα και ανάπλαση παράκτιων οικοτόπων.

Αυτά τα διασυνδεδεμένα συστήματα θα παράγουν το 100% της απαιτούμενης λειτουργικής ενέργειας μέσω πλωτών και φωτοβολταϊκών πάνελ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πλωτές πλατφόρμες συνοδεύονται από δεκάδες φυλάκια με φωτοβολταϊκά πάνελ και θερμοκήπια που θα επεκτείνονται και θα συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες της πόλης.

Σχεδιαστής της πόλης ήταν η OCEANIX, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που σχεδιάζει και κατασκευάζει πλωτές πόλεις, ενώ ο όμιλος BIG-Bjarke Ingels και η SAMOO (όμιλος Samsung) ήταν οι επικεφαλής αρχιτέκτονες του έργου.

Το πρωτότυπο για την πόλη σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης στρογγυλής τράπεζας του ΟΗΕ για τις βιώσιμες πλωτές πόλεις το 2019. Αναπτύχθηκε από τον όμιλο Bjarke Ingels και αποτελείται από αρθρωτές εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορέα, Κλιματική Αλλαγή, ΟΗΕ
SHARE:

24Media Network