Στην Ελλάδα από την ActionAid το παγκόσμιο συνέδριο εθελοντισμού IVCO 2021

Στην Ελλάδα από την ActionAid το παγκόσμιο συνέδριο εθελοντισμού IVCO 2021

82 ομιλητές από 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμμετείχαν στο IVCO Thessaloniki 2021 από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το International Forum for Volunteering in Development.

Η ActionAid φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συνέδριο διεθνούς εθελοντισμού IVCO 2021, ενώ παράλληλα διοργάνωσε την 1η Διαδικτυακή Παγκόσμια Έκθεση Εθελοντισμού.

82 ομιλητές από 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμμετείχαν στο IVCO Thessaloniki 2021 (International Volunteer Cooperation Organisations) από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το International Forum for Volunteering in Development. Αν και το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας, η Θεσσαλονίκη ήταν η φετινή έδρα λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει όσον αφορά τις δράσεις εθελοντισμού αλλά και για το πολυεπίπεδο έργο που αναπτύσσει στο πεδίο, έχοντας δημιουργήσει τα πρώτα δίκτυα εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Με θεματική τον Συμπεριληπτικό Εθελοντισμό για την Παγκόσμια Ισότητα (Inclusive Volunteering for Global Equality), ερευνητές, επαγγελματίες του χώρου και εκπαιδευτικοί, συζήτησαν για τη συμπερίληψη, τον εθελοντισμό, την προσβασιμότητα, την ψηφιακή εποχή, τον ρόλο των οργανισμών και φορέων και τελικά το μέλλον του εθελοντισμού σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δίνοντας τις βάσεις για την επόμενη μέρα προς την παγκόσμια ισότητα.

Η ΑctionAid παράλληλα με το συνέδριο, στο πλαίσιο του IVCO Thessaloniki 2021, διοργάνωσε και την πρώτη διεθνή έκθεση εθελοντισμού, στην οποία συμμετείχαν 54 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις με ηλεκτρονικά περίπτερα. Οι συμμετέχουσες οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκατοντάδες επισκέπτες, να αναδείξουν το έργο τους, να διοργανώσουν τα δικά τους εργαστήρια και να δικτυωθούν, ενώ οι επισκέπτες παρακολούθησαν ομιλίες από καταξιωμένους ομιλητές και ανακάλυψαν ευκαιρίες εθελοντισμού. Ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ είχε ως θέμα την εθελοντική ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις με έμφαση στις πρόσφατες πυρκαγιές της Εύβοιας. H συζήτηση επικεντρώθηκε στην επόμενη μέρα και στο τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια, τα αποτελέσματα μίας μεγάλης έρευνας για τον εθελοντισμό στους νέους και τις νέες, που πραγματοποιήθηκε από την ActionAid σε συνεργασία με την Ierax Analytix.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς Γεράσιμος Κουβαράς: «Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε κάτι τέτοιο. Παράλληλα με αυτό το συνέδριο που ειδικεύεται πάνω στον Διεθνή Εθελοντισμό, διοργανώσαμε την έκθεση των εθελοντικών οργανώσεων, όπου οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα δικά τους ηλεκτρονικά περίπτερα, είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με το κοινό, ενώ παράλληλα υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με σπουδαίους ομιλητές».

Ο Toily Kurbanov, Εκτελεστικός Διευθυντής του UN Volunteers, δήλωσε ότι «στο συνέδριο τέθηκαν τα πιο κρίσιμα ερωτήματα, αναφορικά με τη διαφορετικότητα, τα εμπόδια που υπάρχουν και τη σύνδεση με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως τόνισε ήταν πολύ σημαντικό που η διοργάνωση φρόντισε σε κάθε θεματική να αναπτύσσεται διάλογος γύρω από αναπάντητα ερωτήματα και υποθέσεις, ενώ χαρακτήρισε το συνέδριο κρίσιμο για τον παγκόσμιο εθελοντισμό».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και με την υποστήριξη της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και του HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version