Στις 14:27 αστεροειδής θα περάσει “σε μια από τις πιο κοντινές αποστάσεις που έχει καταγραφεί ποτέ” από τη Γη- Live tracker

Στις 14:27 αστεροειδής θα περάσει “σε μια από τις πιο κοντινές αποστάσεις που έχει καταγραφεί ποτέ” από τη Γη- Live tracker
Εικόνα του συστήματος υπολογισμού θέσης, τροχιάς και κινδύνου της Γης από τα κοσμικά σώματα (Near Earth Asteroid Scout). Με κόκκινο φαίνεται η εκτροπή της τροχιάς που προκαλείται από τη βαρύτητα της Γης. Με πράσινο είναι η τροχιά των γεωσύγχρονων δορυφόρων και με γκρι αυτή της Σελήνης. NASA/JPL-Caltech

Η NASA ανακοίνωσε πως σήμερα θα περάσει ξυστά από τη Γη αστεροειδής στο μέγεθος φορτηγού. Τα συστήματα της δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα.

Αστεροειδής στο μέγεθος φορτηγού (3.5 μέτρα επί 8.5 μέτρα) θα περάσει “εξαιρετικά κοντά” από τη Γη, σήμερα (Πέμπτη 26/1), στις 14.27.

Για την ακρίβεια “σε μια από τις πιο κοντινές αποστάσεις που έχει καταγραφεί ποτέ, χαμηλότερα από τους δορυφόρους επικοινωνίας” όπως αναφέρει η NASA.

Aκολουθεί live εικόνα (tracker).

H Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ τόνισε ότι μολονότι ο αστεροειδής (ονομάστηκε 2023 BU) θα περάσει ας πούμε πολύ κοντά (3600 χιλιόμετρα) από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, η ανθρωπότητα δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, μέλη του Jet Propulsion Laboratory που έχει σύστημα ανακάλυψης και καταγραφής κοσμικών σωμάτων (βλ μετεωρίτες, αστεροειδείς, κομήτες -και διαστημικά σκουπίδια), το οποίο δίνει και live εικόνα, όπως έχει και σύστημα υπολογισμού θέσης, τροχιάς και κινδύνου (Near Earth Asteroid Scout) είπαν χαρακτηριστικά το εξής:

“Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη. Ακόμα και αν πλησίαζε περισσότερο, το μεγαλύτερο μέρος του θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα και τα μεγαλύτερα κομμάτια πιθανότατα θα έπεφταν ως μετεωρίτες”.

Διευκρινίστηκε και ότι η διαδρομή του θα αλλάξει από τη βαρύτητα της Γης, όπως θα περνάει από κοντά.

Να θυμίσουμε κάπου εδώ πως πρόσφατα έγινε και η πρώτη αμυντική άσκηση (DART) απέναντι στον κίνδυνο που λέγεται ‘αστεροειδής’ και ήταν άκρως επιτυχημένη -άλλαξε η τροχιά του.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό συμβάν, ο Davide Farnocchia, μηχανικός του Jet Propulsion Laboratory δήλωσε πως “στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις από γνωστό αντικείμενο κοντά στη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ. Το σύστημα μας προέβλεψε από νωρίς την εξαιρετικά κοντινή προσέγγιση και απέκλεισε τον κίνδυνο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα